La inflació segueix moderant-se malgrat l’efecte del cost de l’energia (i sobretot de la llum)

L’indicador avançat de l’IPC se situa al març en un 4,1%, el més baix en dos anys i dues dècimes menys que al febrer, malgrat l’efecte de les pujades de preus dels carburants i de tarifes de FEDA a inicis d’any, sense les quals la davallada seria més important

Comentaris

La llum és més cara que l'any passat.
La llum és més cara que l'any passat.

La Inflació, a poc a poc, es va moderant. Al març, i segons les dades de l’indicador avançat de l’Índex de Preus al Consum (IPC), va baixar dues dècimes. Es va situar en el 4,1%, la dada més baixa en dos anys. I ho hauria pogut ser més si no fos per la pujada de tarifes de FEDA a inicis d’any. Aquest cost més elevat, sumat als combustibles, compensen a l’alça la frenada d’altres grups, com ara l’alimentació.

Així ho ha explicat aquest dimarts el departament d’Estadística. Cal tenir present que la dada avançada és un càlcul que es fa amb les dades parcials. En aquest cas, s’han pogut actualitzar les del 93% dels productes inclosos en la cistella de la compra. Per a la resta, es fa servir la informació del febrer. En tot cas, caldrà esperar a la dada definitiva per saber si coincideix; aquesta es farà pública el 15 d’abril.

En tot cas, la xifra donada aquest dimarts ja deixa clara una tendència a la baixa que es viu des del passat agost. A poc a poc, de forma progressiva, l’IPC va baixant. Si al febrer es tancava al 4,3%, aquest març es redueix encara dues dècimes més. Fins al 4,1%. De fet, cal remuntar-se al febrer del 2022 per trobar una dada més baixa (4%).

Des d’Estadística, es posa en relleu que aquesta baixada es deu principalment al grup d’Aliments i begudes no alcohòliques. Després de les pujades dels darrers mesos, aquests productes frenen el seu cost i, per tant, arrosseguen a la baixa la inflació. En canvi, hi ha dos altres factors que l’estiren a l’alça i que, per tant, fan que la davallada no sigui més forta.

Per un costat, els combustibles. Durant el març, i especialment amb la proximitat de les vacances de Setmana Santa, els preus a les benzineres van pujar. Per l’altre, l’electricitat. En aquest sentit, cal tenir en compte que les tarifes de FEDA es van incrementar al gener. I, per tant, quan es fa la comparativa les de l’any passat, aquest augment té el seu efecte.

Novament, la dada andorrana és sensiblement més elevada que la dels països veïns. A Espanya, l’indicador avançat és del 3,2% -amb un augment de quatre dècimes impulsat pel retorn al 21% de l’IVA en la tarifa elèctrica-. Amb França, la diferència és encara més gran, ja que al país veí del sud, l’indicador avançat apunta a una forta disminució amb relació al febrer, de set dècimes, fins a quedar en un 2,3%.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending