La inflació permet les importacions superar la frenada de l’energia i mantenir-se en positiu

Entre gener i novembre, el valor dels productes arribats al país ha crescut un 5,5% en comparació al mateix període del 2022, especialment per l’increment de preus en gairebé tots els sectors, amb l’excepció dels carburants i l’electricitat

Comentaris

Les importacions mantenen xifres positives aquest 2023.
Les importacions mantenen xifres positives aquest 2023. ARXIU

L’activitat econòmica continua a bon ritme. Aquesta és la sensació que es té si s’analitzen les dades de les importacions fetes públiques des del departament d’Estadística. En els onze primers mesos de l’any, hi ha un increment del 5,5% en el valor dels productes arribats al país. Cert, fruit de la inflació. I, també cert, malgrat una davallada en el capítol d’energia, dels pocs en el qual els preus són més baixos aquest 2023 que els del 2022. Les dades també revelen un inici d’estancament a la construcció.

Una primera anàlisi es pot fer amb les xifres únicament del mes passat. Al novembre, el valor de les importacions va ser de 173,119 milions. Això representa una lleugera disminució en comparació a les dades de fa un any (173,74). És a dir, un 0,4% menys.

Ara bé, en aquest cas hi ha una divergència d’evolució segons els sectors. Si ve l’energia (-17,9%), el vestit o el calçat (-12,3%) o la joieria (-13,8%) tenen dades negatives, es compensa amb l’increment de l’alimentació (+5,5%), la farmàcia i perfumeria (+7,1%) i el transport (+21,1%).

Pel que fa a les dades anuals -de gener al novembre-, tot i la frenada d’aquest darrer mes, són positives. Fins i tot si es té en compte el fort descens del capítol d’energia, en el qual cal tenir present que el cost de l’electricitat i dels carburants està força per sota del que es pagava durant el 2022. Arriben als 1.693,81 milions d’euros, el que representa un increment del 5,5% en comparació al passat exercici, quan es van quedar en 1,606,27. Si no es té en compte, com s’ha dit, el capítol d’energia la pujada és encara més alta en percentatge, fins al 9,5%.

En aquest cas, però, està clar l’efecte inflació, que es constata de forma clara en aquells capítols que més creixen. És el cas de l’alimentació (+12%), de la farmàcia i perfumeria (+13,6%), el transport (+29%) o la joieria (+10%). Energia a banda, només un altre sector registra dades negatives: la construcció, que baixa un 3,3%.

ARRIBA MÉS CARBURANT, PERÒ MÉS BARAT

Un detall a tenir en compte, i que evidencia el descens del preu dels carburants, és el fet que, en aquests primers onze mesos de l’any, el valor del grup energia ha caigut però, en canvi, ha crescut la importació de combustibles, si aquesta es mesura en litres. Entre gener i novembre, han arribat al país 144,5 milions de litres, un 1,3% més que l’any passat. Això sí, hi ha un augment del fuel per a vehicles (+13,7% en la benzina i +0,8% en el gasoli) i, en canvi, cau la compra de dièsel de calefacció (-7%).

Comentaris

Trending