La inflació manté en positiu l’evolució de les importacions

Entre gener i juliol, el valor dels productes arribats al país s’ha incrementat un 7,8% en comparació al 2022, amb números verds en gairebé tots els àmbits tret de la construcció i l’energia

Comentaris

Les importacions mantenen xifres positives aquest 2023.
Les importacions mantenen xifres positives aquest 2023. ARXIU

El valor de les importacions que arriben al país segueix mantenint una evolució positiva en comparació a l’any passat, amb la principal excepció de dos sectors: l’energia -en gran part per la davallada de preus dels carburants- i la construcció. Amb les xifres del juliol, la dada ja supera aquest 2023 els mil milions d’euros, un 7,8% més que el 2022. El darrer mes van tirar el carro sectors com l’electrònica, la roba o la joieria, pensant en l’arribada de la temporada d’estiu, tot i que també cal tenir en compte que, en aquest cas, bona part de l’increment es deu també a la inflació.

Al juliol, i segons les dades que ha fet públiques aquest dijous el departament d’Estadística, el valor dels productes que van arribar al país es va enfilar fins als 158,18 milions d’euros. Això representa un 6,4% més que el mateix mes del 2022 i encara un increment superior, un 12,%, si no es té en compte el grup energia, que pateix una reducció en gran part per la baixada de preus dels carburants.

En canvi, hi ha increments en grups com la farmàcia i la perfumeria (12,1%), el vestit i calçat (+7,7%), la joieria (+45%) o l’electrònica (+21,2%). És a dir, sectors molt vinculats a l’arribada de turistes que, lògicament, fan estoc de cara a la temporada d’estiu. Tot i i això, també cal tenir en compte en aquest cas el factor inflació que, lògicament, afecta directament el valor de les importacions.

L’evolució al juliol consolida la tendència a l’alça que encara es registra en aquest àmbit. En els primers set mesos de l’any s’arriba a un valor de 1.044 milions (948,4 si es descompta l’energia). Això representa un increment del 7,8% en comparació als 968,8 del 2022. Pel que fa als sectors, només dos presenten una evolució a la baixa. Com s’ha dit, l’energia (-21,7%) i, també, la construcció (-4,7%). En canvi, la resta registren xifres positives, especialment el transport (+29,6%), la farmàcia i la perfumeria (+15,7%), el vestit i el calçat (10,9%) o l’electrònica (11,8%).

Com s’ha dit, un dels únics capítols que va a la baixa és l’energia. Això es deu, principalment, a un preu de l’electricitat i dels carburants inferior al que es va registrar entre gener i juliol del 2022 llavors disparat en gran part pels efectes de l’esclat de la guerra a Ucraína. En el cas dels carburants, també influeix una menor importació pel que fa a litres, amb l’excepció de la benzina. Entre gener i juliol, han arribat al país 91.3 milions de litres, un 3,3% menys que el 2022. Baixa especialment el fuel domèstic (-7%) i en canvi, la gasolina manté xifres positives (+6,5%).

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending