Les importacions superen el ritme previ a la pandèmia amb la inflació com a aliada

La recaptació a la Duana després dels cinc primers mesos de l’any ja està per sobre de l’ingressat en el mateix període que el 2019, tot i que és cert que l’encariment de preus com els del carburant hi ajuda molt i que a l’abril i al maig hi ha frenada

Les importacions mantenen xifres positives aquest 2023.
Les importacions mantenen xifres positives aquest 2023. ARXIU

El volum d’importacions -i els ingressos que aquestes deixen a l’administració- han superat, i amb escreix, el ritme previ a l’esclat de la pandèmia si es tenen en compte les dades fetes públiques aquest dijous tant des de la Duana com des del departament d’Estadística. Cert és que la inflació juga un paper essencial i esdevé una aliada clara per tal de facilitar una recaptació major. El valor de les importacions fins al maig va arribar prop de 670 milions, en comparació als 549 del 2019. I, de retruc, la recaptació per a l’Estat també es dispara.

Les xifres del mes passat són un bon exemple de la confluència de dos factors. Per un costat, un positiu. La recuperació de l’activitat econòmica, especialment el turisme. Per l’altre, el negatiu. La inflació. Disparada. Per tant, arriben més productes al país i ho fan a un preu superior. Resultat? El valor de les importacions s’eleva a dades rècord.

Al maig, van arribar als 137,6 milions d’euros, en comparació als 98 del 2019 -l’any previ a l’esclat de la pandèmia-. L’acumulat en els primers cinc mesos de l’any encara es dispara més: arriba a 669,34 milions. Això representa un 21% més que fa tres anys.

La combinació d’una normalització de l’activitat econòmica, i especialment del turisme, amb una inflació disparada, sobretot en el capítol de l’energia, fa que el valor dels productes arribats al país en aquests primers cinc mesos assoleixin una xifra rècord: gairebé 670 milions d’euros

L’efecte de la millora del turisme és ben evident a grups com la farmàcia o el de begudes i tabac. En aquest cas, les dades del 2022 són similars a les 2019. Per exemple, 49,6 milions en el primer cas en comparació als 48 de tres exercicis enrere. En el segon, hi ha una millora: 53,3 per 44. I la inflació es veu especialment en altres grups. Sobretot, en l’energia. Si el valor dels productes vinculats a aquest àmbit els cinc primers mesos del 2019 era de 52 milions, enguany s’ha enfilat fins als 90.

Més valor en importacions, lògicament, es tradueix en més ingressos en les taxes i impostos que els productes han de pagar per passar per duana. Evidentment, les xifres d’aquest 2022 no tenen punt de comparació ni amb el 2021 ni amb el 2020. Els dos primers mesos d’aquest darrer exercici citat, que eren bons, han estat superats, això sí, pels ingressos d’aquest 2022. Especialment al febrer. Però les mensualitats restants són incomparables perquè o hi havia confinament total o hi havia severes restriccions en la mobilitat que afectaven moltíssim el ritme de l’economia andorrana. En canvi, el comportament acumulat dels cinc primers mesos d’enguany amb els del 2019 són molt similars.

Ara bé, les xifres publicitades per la Duana evidencien clarament que els mesos d’abril i de maig, tot i l’impacte de la inflació, hi ha hagut una frenada. Més encara, s’observa fins i tot una reculada que caldrà observar si perdura. Així, en global, la Duana ha ingressat de gener a maig poc més de 88 milions d’euros aquest 2022 quan al 2019 havia recaptat 85,3 milions. El 2018 la xifra va ser molt similar (88,5) i el 2020 (55,2) i el 2021 (48) no tenen res a veure. En l’altre extrem s’hi situa el 2017, quan les xifres acumulades dels primers cinc mesos de l’any ja sumaven una recaptació de 106 milions, més d’un 15% per sobre dels ingressos actuals.

Cal observar, però, que a l’abril i al maig la recaptació d’enguany ha estat inferior, en termes globals, que la del 2019. Aquest maig s’han ingressat 17,6 milions pels 18,1 obtinguts l’any abans de la pandèmia i a l’abril van ser 16,2 milions pels 18,4 obtinguts el 2019. Per capítols, la frenada també es denota en conceptes com les begudes i el tabac, malgrat que en xifres acumulades resisteixen paràmetres similars als del 2019.

En canvi, hi ha una accelerada en la recaptació dels combustibles i del capítol d’altres mercaderies. Sense cap mena de dubte, aquest fet, l’increment d’ingressos per aquests conceptes, està estretament lligat a l’encariment de preus, especialment del carburant, que fa que al passar-ho pel sedàs de la imposició que s’hi aplica deixi una major recaptació a la Duana.

Comentaris

Trending