Els hotelers tornaran a disposar d’una quota d’estiu

A la prova pilot de l'any passat s'hi van acollir 1.700 persones i des del sector celebren que es torni a obrir perquè permetrà fidelitzar el personal

Reunió de Govern amb hotelers, CEA i cambra de Comerç
Reunió de Govern amb hotelers, CEA i cambra de Comerç SFGA

El Govern en funcions s’ha reunit aquest matí amb els hotelers, la CEA i la Cambra de Comerç per exposar-los el balanç de la quota d’hivern i per anunciar-los que aquest estiu es tornarà a obrir una quota per poder contractar temporers. La prova pilot realitzada l’any passat va resultar molt positiva i el sector ha celebrat la notícia.

El ministres de Justícia i Interior en funcions, Josep Maria Rossell, i el de Turisme i telecomunicacions en funcions, Jordi Torres, han explicat que el 2022 la quota d'estiu només va ser per al sector hoteler i s’hi van acollir 1.702 persones, de les quals 1.141 havien treballat durant la temporada d’hivern i 1.314 han repetit enguany.

A banda, els treballadors extracomunitaris que acumulin tres temporades treballades (no cal que siguin consecutives) podran obtenir un permís de residència i de treball. Segons informa el Govern en un comunicat, el tràmit es podrà començar a fer al servei d’Immigració a partir del 3 d’abril i hauria 1.281 persones que podrien acollir-se a aquesta possibilitat.

El director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, ha celebrat la notícia perquè "els permetrà segui fidelitzant el personal per tal de donar un millor servei al client".  Pensa que molts dels que ja han fet tres temporades preferiran establir-se definitivament al país i "no haver de marxar cada sis mesos". Creu que com va passar l'any passat tots els hotels que van obrir ho tornaran a fer i recorda que "entre el 30% i el 35% de la plantilla dels establiments són temporers". Per la seva part, la directora de l'Associació Autèntics Hotels d'Andorra, Meritxell Cassi, també s'ha mostrat molt satisfeta de mantenir la quota d'estiu. "Això ens dona tranquil·litat i podrem encarar l'estiu amb garanties de poder oferir tots els serveis". "De no ser així hagués estat molt preocupant".

Fonts del sector remarquen que obrir aquesta quota és important perquè al Servei d'Ocupació no es troben tots els perfils que es necessiten. Recorden els problemes que van tenir fa un parell d'estius per trobar treballadors, tenint en compte que tots els serveis van tornar a obrir després de la pandèmia. Una de les dificultats que, ben segur, es trobaran els temporers que vinguin a l'estiu serà de la manca d'habitatge a preu assequible, si l'establiment no els proporciona allotjament.

D'altra banda, pel que fa a la quota d'hivern enguany s’han aprovat un total de 7.222 places, de les quals actualment n’hi ha 6.318 cobertes. D’aquestes, la gran majoria estan destinades al sector hoteler: 3.990, i la resta es distribueixen en pistes, agències de viatge, botigues de lloguer d’esquís i comerç. L’executiu ha aprofitat per treure pit assegurant que les dades, més altes que la temporada passada confirmen el repunt del turisme, així com la millora de tot el sector respecte l’any anterior.

Comentaris (4)

Trending