Els hotelers esclaten: “volem solucions ja!”

La Unió Hotelera veu amb molta preocupació les noves restriccions dictades a Catalunya i anuncia que les dues o tres properes setmanes, sinó més, “seran molt dures” i reclamen al Govern mesures realistes

Un hotel del país.
Un hotel del país. Toni Solanelles

Poc avesats a fer manifestacions gaire sorolloses, els hotelers del país han esclatat aquest dilluns amb l’anunci de les noves restriccions a Catalunya. I a través de les xarxes socials han reclamat “solucions ja!” vist que es van sumant dies de tancament de frontera i, per tant, d’impossibilitat de facturar, de fer funcionar els negocis. D’aquesta manera, i anunciant unes properes setmanes que poden ser “molt dures”, la Unió Hotelera (UHA( reclama al Govern que adopti mesures realistes que realment ajudin el teixit productiu.

Més enllà de les referències a la xarxes socials “esperant que algú ens faci alguna trucada”, segons que ha reconegut el director de la patronal hotelera, Jordi Pujol, “la nova llei dels ERTOs només permet posar un 75% de la plantilla” en aquesta situació sempre que es mantingui un mínim d’activitat, el que es converteix en “una mesura molt dura” quan “fa pràcticament un any” que la situació perdures “i les coses no van a millor sinó que van a pitjor” i ja hi ha un desgast molt gran que, admet, també ho és de l’administració.

“Arriba un moment que a veure què farem, quinze dies o tres setmanes més… arriba a un moment que sense ingressar no arribes a tot”

Després de dos mesos seguits de tancament, l’anunci del tancament municipal de Catalunya ha estat una veritable galleda d’aigua freda. “Arriba un moment que a veure què farem, quinze dies o tres setmanes més… arriba a un moment que sense ingressar no arribes a tot”, ha advertit Pujol, que hi ha afegit que “amb la llei que tenim sobre la taula les dues properes setmanes seran molt dures per més d’un”. I que s’albiren acomiadaments per molt que no es vulgui.

Per a la patronal hotelera, “anem fent lleis, anem posant pedaços, però solucions reals no n’hi ha cap”. Al contrari, la legislació que ha entrat en vigor aquest gener porta a “una obertura forçada” quan amb la situació que es dóna a Catalunya, segons Pujol, el que hi haurà serà un tancament generalitzat. I sense poder sufragar, en molts casos, el 35 o el 38% dels salaris que s’han d’abonar si es manté la plantilla encara que es col·loqui en suspensió contractual el màxim permès.

El director de l’UHA ha agraït que se’ls escolti quan es preparen nous textos legals, “està bé que se’ns escolti”, però encara seria més important, ha vingut a dir, que la legislació contemplés les necessitats reals. En el millor dels escenaris, “amb un mes i mig de facturar per tornar a aguantar fins l’estiu per facturar tres setmanes més per arribar després a l’hivern no arribarem pas a tot arreu”, ha advertit Pujol tot lamentant que hi ha un problema molt greu i que aquests darrers dies no han arribat a obrir ni la meitat dels establiments.

Comentaris (6)

Trending