“Hi ha arguments per refutar totes les crítiques a Grifols”

Xavier Espot deixa clar que no renunciaran al projecte del laboratori d’investigació a Ordino a la vegada que afirma que els retrets de la plataforma opositora “no tenen fonament”

Espot es fa una foto amb una nena a l'espera de l'arribada del Copríncep al santuari.
Espot es fa una foto amb una nena a l'espera de l'arribada del Copríncep al santuari. G. P.

“No hi renunciarem”. Així de clar s’ha expressat el cap de Govern, Xavier Espot, a l’hora de respondre a la plataforma opositora a la construcció d’un laboratori de la farmacèutica Grífols a Ordino. El mandatari ha defensat el projecte davant les crítiques rebudes les darreres setmanes i ha apuntat que hi ha “arguments sòlids” per refutar-les totes. A banda, ha revelat que en l’escriptura pública tancada a finals de juliol, ja no hi figura la clàusula que podria obligar l’executiu a comprar tota la societat.

Espot ha volgut remarcar que la construcció del laboratori s’adequa a la perfecció a un dels objectius claus del seu Govern: “diversificar bé l’economia”. I, per això, ha deixat clar que “és un bon projecte” al qual “no hi renunciarem”. Ha volgut allargar la mà a “escoltar i rebre” els impulsors de la plataforma opositora, però tampoc ha amagat que no comparteix les crítiques rebudes. De fet, ha afirmat que “els arguments esgrimits en contra no tenen fonament”. Així, considera que “davant tots ells tenim un de sòlid per refutar-los”.

Elisa Muxella, José Aguilera, Enric Dolsa i Carine Montaner durant la reunió

Relacionat

Montaner qualifica de “ciència ficció” el pacte de socis entre el Govern i Grifols

El cap de Govern ha explicat que el projecte tira endavant de forma decidida. De fet, ha revelat que a finals de juliol es va elevar a escriptura pública el pacte de socis tancat amb Grífols. El document, però, no inclou ja la clàusula que va provocar polèmica, ja que obligava a l’executiu a comprar tota la societat si el laboratori no tirava endavant per qüestions legals. “Ja està fora. Es va posar amb caràcter preventiu, però ja tenim el marc normatiu i ja no cal”, ha indicat, referint-se als canvis en la llei d’urbanisme per permetre la cessió dels terrenys de Casa Rossell on anirà el centre d’investigació.

Espot també ha avançat que, mentre dura la construcció de la instal·lació, està previst tirar endavant altres canvis normatius necessaris. El primer, la ratificació del conveni d’Oviedo. El segon, l’aprovació d’una llei que reguli l’activitat del laboratori, un text sobre la recerca i la biomedicina que “serà homologable amb els de la Unió Europea”. Sobre aquest punt, ha volgut deixar clar, un altre cop, que “Grífols no ve a Andorra a fer res que no faci a altres llocs”.

Vives, durant un moment de la missa central del dia de Meritxell de l'any passat.

Relacionat

Vives fa una crida a una recuperació postpàndemia justa i respectuosa amb l’equilibri ecològic

El màxim responsable de l’executiu ha defensat el projecte del laboratori ordinenc després d’assistir a la missa central del dia de Meritxell. Espot ha compartit l’eix de l’homilia pronunciada pel Copríncep Episcopal i arquebisbe d’Urgell, Joan Enric Vives. “Celebro el contingut d’un discurs elevat i divulgatiu, que apel·la a la nostra història, tradició i patriotisme”.

Sobre els valors als quals s’ha referit el cap d’Estat, ha apuntat que molts d’ells són cristians però “també universals”, com ara “el civisme o la solidaritat”, però també la necessitat de preservar el medi ambient. “S’ha de defensar universalment i nosaltres hem aportat el nostre gra de sorra en la lluita contra el canvi climàtic”, ha apuntat.

Comentaris (12)

Trending