Montaner qualifica de “ciència ficció” el pacte de socis entre el Govern i Grifols

Enric Dolsa ha assegurat, a la reunió de la plataforma, que el contracte està en mans de juristes que estan estudiant la seva viabilitat

Elisa Muxella, José Aguilera, Enric Dolsa i Carine Montaner durant la reunió
Elisa Muxella, José Aguilera, Enric Dolsa i Carine Montaner durant la reunió PILAR CANDEL

La consellera general Carine Montaner considera molt arriscada la cessió d'un terreny a Grifols i considera que és un greuge comparatiu amb altres empreses. "Hi ha un risc econòmic i de seguretat". Ha subratllat que s'ha firmat un 'pacte de socis' amb errors i que "és ciència ficció".  Ho ha dit en la reunió pública de la plataforma ciutadana. En aquesta mateixa trobada, un dels promotors, Enric Dolsa, ha assegurat que el contracte està en mans de juristes que l'estudiaran per veure la seva viabilitat.

En aquest sentit, L'advocada francesa Virginie De Araujo, especialista en Dret Internacional, Dret de negocis i Fiscalitat, ha advertit que el pacte de socis està firmat per Grifols Irlanda i no per la seu de Barcelona. Ha mostrat la seva estranyesa per la cessió de franc d'un terreny "perquè a una empresa d'aquesta envergadura no li cal un terreny gratuït i una cessió econòmica". D'altra banda, Dolsa també ha assenyalat que, enfront del seu plantejament de fer un referèndum per saber-ne l'opinió de la gent, la resposta de Govern sempre ha sigut negativa, perquè "evidentment no interessa".

El professor Bernard La Scola, responsable del laboratori P3 més gran d'Europa, ha detallat les característiques d'aquesta instal·lació amb una legislació molt rigorosa, unes inspeccions periòdiques, i un personal molt qualificat i amb una formació constant fins i tot amb els treballadors de manteniment. "Tot que el surt d'un laboratori P3 ha d'haver estat descontaminat". Ha afegit que "quan hi ha accidents sempre estan produïts per un error humà". 

La doctora i exrectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Margarita Arboix ha centrat la seva intervenció en l'Agència Europea del Medicament que s'ocupa de validar també els estudis i els experiments en laboratoris. "Has de presentar totes les proves de seguretat i eficàcia". Aquests estudis s'han de fer amb les normes de bones pràctiques dels laboratoris (BPL). Creu que altres multinacionals com Pfizer, Roche, o Sonafis també podrien estar interessades per venir a Andorra.

Creu que un laboratori com el que es vol instal·lar a Andorra hauria de ser de caràcter públic i s'ha mostrat favorable a l'experimentació amb animals. "Una empresa privada té interès per rendabilitzar les inversions i per continuar investigant. En aquests moments la millor fórmula és la col·laboració entre el privat i el públic que és un element molt important per fer avançar un país". 

El catedràtic del departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat Autònoma de Barcelona, el doctor José Aguilera ha fet una exposició sobre els assajos in vitro i in vivo. Tant ell com Arboix han deixat clar que no participaven a la xerrada representant a la universitat. Ha indicat que els assajos in vivo "experiments químics, físics o farmacològics que tenen lloc dins d'un organisme viu, per oposició als que es duen a terme en un ambient artificial". Ha opinat que el milió d'euros que Grifols vol destinar a l'estabulari d'animals "és excessiu".

Per Aguilera, els esforços d'Andorra s'haurien de concentrar en el medi ambient. "La Universitat d'Andorra hauria d'apostar per la recerca. Una universitat sense recerca és un 'college'". Aposta per l'existència al país de centres de recerca modestos però diversificats i buscar sinergies, també econòmiques, amb Barcelona o amb Tolosa. 

La plataforma es defineix com a ciutadana i nega ser anti-Grifols o política

L'acte ha estat presentat per Stéphanie Steinbrecht tot afirmant que "no és una plataforma anti-Grifols ni política, és ciutadana". El seu impulsor, el conseller del comú d'Ordino, Enric Dolsa ha dit que l'anunci de la implantació de Grifols ha fet que gent que estava disposada a invertir o a comprar una propietat a la parròquia ja no ho faci. Elisa Muxella, biòloga i farmacèutica, especialista en toxicologia ambiental i clínica, presidenta de l'Institut de Drets Humans d'Andorra, actuant en representació del moviment ciudadà AD.HOC, ha mostrat la seva sorpresa perquè s'han canviat articles de lleis per donar cabuda al projecte i que "s'ha cedit un terreny públic sense fer un concurs". Ha recordat que tota la parròquia és Reserva de la Biosfera.

 

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending