Govern incrementarà les devolucions d'impostos als carburants si la taxa al carboni fa pujar el preu

L’executiu defensa la nova figura davant les crítiques dels importadors però admet que potser cal revisar alguna de les mesures que beneficien els sectors econòmics que més despesa tenen en combustibles

El ministre de Finances, Eric Jover.
El ministre de Finances, Eric Jover. SFGA/J.A.VILADOT

El Govern segueix defensant que la taxa de carboni no ha d’afectar la competitivitat del sector de la venda de carburants. El portaveu, Eric Jover, ha refermat una altra vegada que consideren que la nova figura serà “moderada” i no posa en risc els negocis. Sí que admet que, en canvi, altres sectors, aquells pels qui la despesa en combustible és important com ara els transportistes, sí que podrien tenir problemes si l’increment de preu es trasllada totalment. Si això passa, ha anunciat, es revisarà la normativa que regula la devolució parcial dels actuals impostos que poden demanar.

Jover ha argumentat que el text que ja està a tràmit al Consell General suposa un “equilibri entre l’aposta per la sostenibilitat i no fer mal als sectors econòmics”. Així, ha afirmat, la nova taxa representaria un impacte de tres cèntims en cada litre de carburant. I, això, “si el sector ho trasllada completament”. Al seu entendre, els increments de fiscalitat sobre els carburants que els països veïns han aplicat els darrers anys fan que aquesta mesura no hagi de provocar “cap pèrdua de competitivitat”.

Un conductor fent benzina en una gasolinera del Principat.

Relacionat

El Govern preveu recaptar 90 milions d’euros amb la ‘taxa verda’ els primers sis anys sencers

Ara, des del Govern sí que s’admet que qui podria tenir un problema en el cas que els distribuïdors de carburants traslladessin la totalitat de la taxa al preu del producte serien aquells sectors econòmics per als quals la despesa en combustible és important. És el cas, per exemple dels transportistes, que disposen d’un reglament que els permet reclamar la devolució d’una part dels actuals impostos especials. En aquest cas, ha avançat Jover, “revisarem aquestes devolucions parcials”.

 Jover ha recordat que la taxa serà “finalista” i que, en gran part, servirà per finançat un considerable abaratiment de les tarifes del servei de bus. Especialment, per a la creació d’un abonament il·limitat mensual per 30 euros. Per tant, “és una mesura moderada, que acompanyarem amb polítiques de transport públic que ajudaran els ciutadans”.  

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending