El Govern preveu recaptar 90 milions d’euros amb la ‘taxa verda’ els primers sis anys sencers

L’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra alerta de l’impacte que tindrà la nova taxa als hidrocarburs en la butxaca del consumidor

Un conductor fent benzina en una gasolinera del Principat.
Un conductor fent benzina en una gasolinera del Principat. Toni Solanelles

El Govern preveu recaptar 90 milions d’euros amb la nova taxa sobre el carboni durant els sis primers exercicis d’aplicació íntegra. A aquest muntant caldria afegir-hi els diners que es recaptin durant aquest 2021, en què el nou tribut especial que grava les emissions de CO2 no entrarà en vigor fins ben entrat el curs. Així ho contempla la memòria econòmica del projecte de llei de modificació de la llei d’impostos especials.

L’esmentada projecció es fa tenint en compte els efectes de la pandèmia, que han fet caure els ingressos de l’Estat en la matèria un 28% el 2020 en relació amb el 2019. Si es té en compte que la llei encara s’ha de tramitar i, per tant, encara trigarà a entrar en vigor, la previsió que contempla el projecte legislatiu és que l’Estat recaptaria 2,9 milions d’euros aquest 2021 per la ‘taxa verda’ sempre que el tribut fos vigent a partir de l’1 de juliol.

Les estimacions recollides al projecte de llei, fetes en base com s’ha dit a l’any 2019, estableixen que la recaptació anual al cap de sis anys de la implementació de la taxa seria de 18,5 milions d’euros. Davant d’això, l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra (Asidca) afirma en un comunicat “què faran d’aquí a sis anys, ens regalaran cotxes elèctrics a tots els ciutadans d’Andorra?, perquè amb aquesta magnitud podrien ben bé fer això”.

projeccions
Les projeccions de Govern.
Si la llei aprovada pel Govern hagués entrat ja en vigor a primers d’any, durant aquest 2021 es recaptarien via taxa sobre el carboni 8.075.666,81 euros segons la memòria a la qual ha tingut accés l’Altaveu. El 2022 la recaptació hauria de ser d’11.172.485,07. Els anys successius els ingressos serien de 12.654.169,96 euros; 14.135.854,86 euros; 15.617.539,75 euros; 17.099.224,65 euros; i, segons les estimacions fetes, i una vegada l’impost estigués desplegat del tot al sisè any de l’entrada en vigor la recaptació arribaria a 18.580.909,55 euros.

Davant de tot plegat, l’Asidca ha alertat de l’impacte que tindrà la nova taxa als hidrocarburs en la butxaca del consumidor. I un cop analitzat el projecte de llei de modificació de la Llei d’impostos especials, que preveu augments per aquest 2021 de l’impost del carburant de fins al 8,9%; l’entitat destaca que el nou impost suposarà un encariment de la taxa del carburant de locomoció de fins al 13,4% l’any que ve i del 58,4% en un termini de sis anys. El col·lectiu professional lamenta que “en un moment de la història en què no s’apujarà res, només plantejar aquestes alces en un producte ja ens sembla fora del normal i qüestionable”, assenyala l’associació, que lamenta que el Govern hagi entrat a tràmit el projecte de llei malgrat les demandes del sector d’ajornar la implementació.

Dubtes sobre les projeccions

L’Asidca dubta de la projecció d’ingressos feta pel Govern, que espera que les vendes es mantinguin encara que la pressió fiscal creixi. Pel sector, és poc probable que això succeeixi ja que el diferencial amb Espanya baixarà i es perdrà competitivitat. “Es podria acabar recaptant menys perquè amb la taxa el que es fa és carregar-se la competitivitat d’un sector”, observen.

“Es podria acabar recaptant menys perquè amb la taxa el que es fa és carregar-se la competitivitat d’un sector”, alerten els importadors de carburants

Per l’Asidca, l’objectiu de l’Acord de París és clar. Es tracta de reduir emissions de CO2 i no pas de recaptar més impostos per a utilitzar-los al criteri del Govern. I és en aquest sentit que l’entitat exposa que la discussió se centra en què o com s’empraran els recursos que s’obtenen del fons verd. L’entitat no comparteix alguns dels projectes que l’executiu pretén impulsar amb els ingressos que percebrà de la nova taxa als hidrocarburs.

Com a exemple, els importadors de carburants posen les millores anunciades en el transport públic. Remarquen que l’abonament de 30 euros del bus és una iniciativa que no té una relació directa amb el fons verd perquè el Govern “pot destinar els recursos que obté de la imposició al que vulgui”. Així, l’entitat recorda que Luxemburg, que ara està posant en marxa el fons verd, té el transport públic gratuït des de fa molts anys.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending