Govern ha obert “multitud d’expedients” per abusos a subcontractats amb “sancions importants”

Xavier Espot defensa la tasca d’Inspecció de Treball davant les noves denúncies d’operaris peruans i assegura que l’objectiu és “erradicar qualsevol actuació que vagi en contra dels treballadors”

El departament de Treball a l'edifici de les Boïgues.
El departament de Treball a l'edifici de les Boïgues. Toni Solanelles

El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, han defensat aquest dimarts la tasca que es fa des d’Inspecció de Treball davant les denúncies de treballadors subcontractats que asseguren ser víctimes d’abusos. Així, el màxim responsable de l’executiu ha afirmat que “no han estat de braços plegats” sinó que s’han obert “multitud d’expedients” per situacions com aquesta, alguns dels quals han acabat suposant “sancions importants”. A la vegada, ha assegurat que es pretén “erradicar” qualsevol d’aquestes pràctiques.

Preguntat sobre l’afer, de nou a la palestra per la denúncia d’un treballador peruà que assegura haver estat acomiadat per negar-se a fer front a les despeses de manutenció i allotjament que, segons el contracte havia d’assumir l’empresa Casyre, que aporta empleats per l’andorrana EMT, Espot ha volgut deixar clar que des del Govern, s’actua. “Inspecció de Treball no ha estat de braços plegats”, ha afirmat.

Així, segons el cap de l’executiu, “hi ha multituds d’expedients oberts, alguns en curs i altres que han acabat en sancions exemplars”. Tot i això, ha reiterat que la clau en aquests casos és que la persona afectada faci la “denúncia oportuna allà on l’ha de fer”. És a dir, a Inspecció de Treball. “És el que ens permetrà actuar i si hi ha un incompliment, es podrà imposar una multa important”, ha manifestat.

El correu on se li comunica l'acomiadament.

Relacionat

Un obrer peruà assegura haver estat acomiadat per no acceptar els abusos de l’empresa

De forma similar s’ha expressat Marsol. “Tenim tots els mitjans de qualsevol Estat de dret, fins i tot ara amb aquest reforç que obliga a presentar el contracte a Immigració”, ha indicat. Així, ha posat en relleu que “com qualsevol persona, si algú sent que no s’ha complert el seu contracte pot desplaçar-se al departament”. A partir d’aquí, ha afirmat, “es farà la feina que el servei té reglamentada i que fa en qualsevol cas en una situació”. Per tant, ha destacat la ministra, “si hi ha base s’iniciarà l’expedient corresponent i es parlarà amb l’empresa, que podrà fer al·legacions”. Es tracta, ha apuntat, “del procés normal que hi ha amb qualsevol empleat del país”.

En aquest sentit, la titular de Presidència, Economia, Treball i Habitatge ha defensat la tasca del departament. “S’actua amb diligència. A vegades, d’ofici; i altres, amb la denúncia. Si cal anar més enllà, es farà en funció de la informació que ens arribi”, ha comentat.

Des de Govern s’ha volgut deixar clar que la voluntat és posar fi a qualsevol mala pràctica en l’àmbit laboral. “Treballarem de valent fins a erradicar completament qualsevol actuació que pugui anar en contra dels treballadors, vinguin d’on vinguin”, ha assegurat Espot.

Comentaris (20)

Trending