Govern estima recaptar 288.000 euros el primer any en vigor de les taxes pels auditors

El gruix de la xifra provindria de les inscripcions tant de persones físiques com jurídiques al registre de professionals que es crearà i els ingressos baixarien en exercicis posteriors a uns 108.000 euros

Els auditoris tindran per fi una regulació pròpia.
Els auditoris tindran per fi una regulació pròpia.

Les taxes que s’aplicaran per finançar la supervisió del sector dels auditoris haurien de permetre recaptar al Govern un total de 288.000 euros el primer any d’aplicació de la nova legislació. Aquesta és l’estimació feta des de l’executiu i tramitada al Consell General juntament amb el text. En anys posteriors, la quantitat que s’ingressaria seria inferior, d’uns 108.000 euros. Durant aquest temps, caldrà veure si aquesta xifra dona per finançar aquesta tasca de control o cal incrementar les tarifes fixades.

El projecte de llei d’auditoria de comptes ja es troba a tràmit parlamentari. Es tracta d’un text clau per regular de forma homologable un sector clau de l’economia i que, com remarca el Govern, té “un paper fonamental per a la modernitat i la seguretat de qualsevol sistema econòmic i financer”. Entre altres aspectes, el text estableix un “mecanisme de supervisió” dels professionals per, d’aquesta forma, poder garantir la seva qualitat.

Aquesta tasca, lògicament, comportarà una despesa per a l’administració. I es vol que sigui finançada pel mateix sector a través d’una sèrie de taxes fixades. En la memòria econòmica que acompanya la llei, Govern ha fet un càlcul dels diners que hauria de recaptar amb aquesta figura, tot avisant que “és difícil estimar amb precisió tant els costos associats com sobretot els ingressos d’un mercat de l’auditoria de comptes que en l’actualitat, en no estar regulat, tampoc no està completament delimitat”.

Jover, durant la roda de premsa.

Relacionat

Govern cobrarà un 1% de la factura de cada auditoria de comptes per supervisar el sector

Les taxes, es recorda, s’han consensuat amb el sector. Ara bé, també hi ha el pacte que es podran actualitzar via la Llei del pressupost amb “la finalitat de poder corregir desviacions i assolir l’objectiu que els ingressos cobreixen les despeses de la supervisió”. El document, però, sí que aporta una previsió seguint la base d’un mercat estimat de 5 milions d’euros.

Així, es considera que el primer any s’aconseguiria una recaptació de 288.000 euros. El gruix provindria de les inscripcions al registre d’auditors de comptes. En aquest cas, es pagarien 3.000 euros en cas de ser persona física i 9.000 si s’és jurídica. L’estimació és de 90.000 i 135.000 euros respectivament.

L’altra part important del pastís dels ingressos s’aconseguiria en funció del nombre d’auditories que es fessin al país. Govern estableix que l’1% de la factura de cada encàrrec s’haurà d’abonar com a taxa. I, per tant, estimant un mercat amb un moviment total anual de 5 milions, això suposaria 50.000 euros. La resta de diners provindria d’altres conceptes com les quotes per mantenir al registre un auditor.

De cara als exercicis posteriors, la recaptació disminuiria, justament, perquè el gruix dels professionals ja estarien inscrits. Baixaria a 107.000 euros. Caldrà veure si aquesta xifra acaba sent suficient per cobrir tota la despesa de la supervisió o, tal com s’ha previst, cal actualitzar les taxes.

Comentaris (4)

Trending