Govern destaca la seriositat financera i econòmica del país usant dades del 2019

Aquell any, el finançament internacional va superar els 507 milions d'euros, un 18% del PIB del mateix exercici

Comentaris

Marc Galabert i Joan Soler durant la roda de premsa d'aquest divendres.
Marc Galabert i Joan Soler durant la roda de premsa d'aquest divendres. SFGA/JAViladot

El secretari d'Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, i el director d'Estadística, Joan Soler, han presentat per primer cop a Andorra els resultats de la Balança de Pagaments del 2019. El càlcul segueix els principis establerts en el sisè Manual de la Balança de Pagaments i Posició d'Inversió de l'FMl.  La capacitat de finançament internacional és de 507 milions d'euros, una xifra que representa un 18% del PIB.  Per Galabert, el resultat "mostra la seriositat financera i econòmica del país",  i es "una dada força rellevant".

Del total del compte corrent, la partida de béns i serveis” representa el 53%, amb un saldo de 270,48 milions d’euros, mentre que la renda primària i la secundaria representen el 54% i el -7% respectivament, amb uns saldos de 274,42 milions d’euros i de -37,29 milions d’euros. Degut a la significació del compte de béns i serveis s’identifica clarament que el Principat és exportador de serveis (1.470,86 milions d’euros) i importador de béns (-1.200,37 milions d’euros).

Per poder arribar a la xifra de la capacitat de finançament, de 507,86 milions d’euros, cal sumar el compte corrent (507,61 milions d’euros) i el compte de capital, amb una xifra de 0,25 milions d’euros. Pel que fa al compte financer, aquest equival a 509,2 milions d’euros per a l’any 2019. La inversió directa té un saldo de -286,12 milions d’euros, el que significa que el país té contrets uns passius envers a la resta del món ja que actualment Andorra és un país captador d’inversió estrangera. El saldo de les inversions en cartera és de 83,75 milions d’euros i el saldo de les altres inversions s’eleva fins a 711,60 milions d’euros.

“És una estadística feta des de zero per primera vegada. Es va començar a treballar a mitjans del 2020 amb dades de l’exercici clos immediatament anterior, el 2019”, ha afirmat Marc Galabert, que ha afegit que es va dur a terme per tenir-la enllestida abans de l’entrada al Fons Monetari Internacional (FMI). L’equip de l’FMI ha col·laborat en la creació de la balança de pagaments andorrana; supervisant i validant les fonts d’informació, els tractaments i els resultats. D’entre les fonts d’informació es destaca, per exemple, la despesa turística a Andorra, ’estadística de salaris o les dades d’inversió estrangera.

Joan Soler ha recordat que la balança de pagaments és una eina estadística que registra sistemàticament totes les transaccions econòmiques ocorregudes durant un període de temps entre un país i la resta de món. És a dir, es registra l’import, en unitats monetàries, de totes les operacions comercials i financeres entre els residents i els no residents d’un país.

Etiquetes

Comentaris

Trending