Govern celebra les millors dades d’ocupació laboral en anys

El nombre de persones que buscaven feina a final del mes passat -380- era pràcticament la meitat que hi havia just fa un any i si es resten els refugiats ucraïnesos inscrits al servei caldria buscar dades anteriors al 2008 per trobar-les millors

Jordi Gallardo ha fet valoracions sobre ocupació davant l'Edifici administratiu de les Boïgues.
Jordi Gallardo ha fet valoracions sobre ocupació davant l'Edifici administratiu de les Boïgues. Toni Solanelles

El ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, ha tret pit aquest matí davant de l’Edifici administratiu de les Boïgues, seu del departament de Treball, pels bons registres en matèria d’ocupació laboral que hi ha actualment al país. El nombre de persones que buscaven feina a final del mes passat -380- era pràcticament la meitat que hi havia just fa un any i si es resten els refugiats ucraïnesos inscrits al servei -una trentena- caldria buscar dades anteriors al 2008 per trobar-les millors.

Les xifres d’ocupació són “les millors” des del 2018 i indiquen “la bona recuperació econòmica” que a parer del titular d’Economia està vivint el Principat, després de la crisi del coronavirus que va comportar unes dificultats conjunturals i no pas estructurals internes, com ha remarcat Gallardo, que ha afirmat que Andorra pot “mirar amb optimisme la campanya d’hivern”. El nombre oficial de desocupats representa menys del 0,1% de la massa salarial.

Al bon comportament que està tenint aquest estiu des del punt de vista laboral també hi ha ajudat la prova pilot que s’ha fet a nivell d’una quota específica temporal que enllaça entre les dues campanyes hivernals. Malgrat que depèn del ministeri d’Interior, Gallardo ha fet “en termes generals una valoració satisfactòria” d’aquesta quota en fase experimental. “És una bona proposta”, ha remarcat. En global, la majoria de sectors econòmics viuen un bon moment excepte el comerç, “que està patint més”.

DADES

Les xifres han davallat de manera constant i notable des del febrer del 2021 –en aquell moment, hi havia 1.323 i 727 persones inscrites, respectivament–. El pic amb el màxim d’inscrits va ser tot just després de la irrupció de la pandèmia, el maig del 2020, on hi havia 1.761 persones inscrites al Servei d’Ocupació. Durant aquest darrer el mes de juliol 24 persones han trobat feina gràcies a l’esmentat servei, i cinc mitjançant els programes de treball temporal. A través del programa de millora de l’ocupabilitat mitjançant el sector públic s’han contractat dues persones, i tres a través del privat. El nombre de persones beneficiàries de l’ajut per desocupació involuntària és de dinou, quatre persones menys que el mes anterior i suposa un descens del 89% respecte d’ara fa un any.

0822 dades ocupació (arrastrado)

Quant a les dades estrictes publicades aquest dilluns per Estadística, es destaca que el nombre de demandants de recerca, 380, és un 7,3% inferior al del mes anterior, un -46,6% més baix que el juliol del 2021. Les davallades en el cas dels demandants en millora són similars: del -8% i el -47,7%, respectivament. Les bones xifres del juliol, segons Gallardo, són encara millors si es té en compte que la massa d’assalariats total ha augmentat també en els darrers anys.

FORMACIONS

El titular de Presidència, Economia i Empresa també s’ha referit, a preguntes dels periodistes, als cursos de formació i capacitació que s’impulsen des del Servei d’Ocupació: “Estem fent un catàleg de totes les formacions ofertes amb el Consell Econòmic i Social, i tenim previst augmentar-ho amb alguna formació més de cara a la tardor per donar més sortida a les persones inscrites”.

Pel que fa a les jornades que es fan a territoris veïns per donar a conèixer l’oferta laboral d’Andorra, el ministre ha indicat que “a banda de les que fem tradicionalment a la Seu d’Urgell i l’Arieja, estem pensant de fer-ne alguna altra una mica més lluny, en territoris amb una alta demanda a l’estiu i que a l’hivern no en tenen tanta”. Per tant, s’anirà a alguna zona costanera.

Gallardo també s’ha referit a les dificultats per trobar allotjament per als nous treballadors que necessita el teixit empresarial andorrà encara que considera que en vista a l’hivern, i tenint en compte que ja hi ha temporers que s’han quedat a l’estiu i enllaçaran temporades, “la problemàtica potser no serà tant important”.

Alhora, davant d’una altra dificultat sectorial, aquest cas la del món del transport i la feina que tenen les empreses per trobar xofers, el titular ministerial ha recordat que tot sovint costa trobar ma d’obra qualificada. Més encara en una època en què la demanda ha crescut no només al Principat sinó a tot l’entorn. Amb tot, però, Gallardo ha deixat clar que si es donen les condicions no hi ha cap inconvenient en acudir a mercats laborals extracomunitaris per poder trobar els professionals necessaris.

Etiquetes

Comentaris (19)

Trending