El Govern admet dubtes a l’hora de solucionar la incompatibilitat entre els ajuts als autònoms

Espot revela que s’ha hagut de consultar al gabinet jurídic si el canvi es pot fer per reglament mentre que Gallardo culpa del problema a “la interpretació feta per la CASS”

El Consell General ha acollit la sessió de control a a Govern.
El Consell General ha acollit la sessió de control a a Govern.

El Govern ja no té tant clar que la solució a la incompatibilitat entre el cobrament per part dels autònoms de la prestació específica establerta a la segona Llei òmnibus i la suspensió o reducció de la cotització a la CASS es pugui trobar amb un reglament. De fet, s’ha consultat al gabinet jurídic i s’està a l’espera de la resposta que doni aquest per actuar. Des de l’executiu, s’ha passat la patata a la parapública, de qui entenen que “ha fet una interpretació diferent de la que pretenia el text”.

Que es vol canviar aquesta situació, que ha provocat una important preocupació entre els treballadors per compte propi, ha quedat clar. Com es farà, no tant. Perquè durant la sessió de control en un primer moment, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha reiterat, com ja va fer fa uns dies el portaveu, Eric Jover, que la solució es vehicularà amb un reglament. “Un text clar per a la CASS i pels autònoms”, ha afirmat.

A la vegada, ha volgut assegurar que la voluntat de la llei era que el treballador per compte propi que demanés aquesta prestació pogués continuar gaudint d’una suspensió o d’una reducció de la cotització a la seguretat social. De fet, ha carregat sobre la CASS la responsabilitat de tot el problema. “Ha fet una interpretació diferent de la que pretenia la llei”, ha manifestat.

-

Relacionat

Govern vol esmenar via reglament les ajudes als autònoms fixades a la Llei

Gallardo ha donat aquestes explicacions a resposta de la pregunta oral formulada des del grup parlamentari socialdemòcrata. Des de la bancada s’ha recordat que la llei òmnibus parla de forma clara “d’incompatibilitat” i, per tant, això difícilment es podrà canviar via reglament. Aspecte, que, en certa forma, ha estat acceptat pel cap de Govern.

De fet, Xavier Espot ha admès que, malgrat les afirmacions fetes instants abans pel ministre de Presidència, no està tan clar com es farà. “Estem analitzant si és viable per la via reglamentaria o si cal una modificació legal”, ha reconegut, tot explicant que “hem demanat el parer del gabinet jurídic i, quan ens diguin el què, decidirem”. No s’ha estat, però, de remarcar que “hi ha mecanismes més ràpids i efectius que una proposició de llei d’un grup de l’oposició” en referència al text presentat des del PS i indicant que, si com tot fa pensar, cal un projecte legislatiu, “es faria per via d’extrema urgència i necessitat”.

Des del PS s'ha acusat el Govern de voler "asfixiar" els treballadors per compte propi i han remarcat que la llei no es pot canviar via reglament

Per tant, també ha quedat clar que el Govern i la majoria no preveu acceptar la tramitació de la dita proposició. De fet, Gallardo ha deixat clar que no comparteixen una de les propostes claus del text: la de permetre que la prestació pugui cobrar-se des del 14 de març. Davant d’aquesta constatació, López ha insistit en les crítiques que ja s’havia fet cap a l’executiu. “Estan asfixiant els autònoms i tenen una gran despreocupació per ells”, ha afirmat.

El líder del PS també ha remarcat que “la CASS el que diu és el que diu la llei” i, per tant, ha negat que sigui la culpable del problema. Al seu entendre, la incompatibilitat era la voluntat de la majoria. “El redactat de la llei és del tot indiscutible”, ha indicat i, per tant, “caldrà fer una modificació”. López no s’ha estat de deixar clar que “ens escandalitza que el Govern cregui que amb un reglament pot modificar el que diu una llei”.

Pere López, durant la roda de premsa.

Relacionat

El PS vol que els autònoms puguin cobrar des del març la prestació per l’aturada de l’activitat

Comentaris (1)

Trending