Fitch Rating assegura que l’economia andorrana es recuperarà de forma important en dos anys

L’agència de qualificació manté la nota del Principat en una BBB+ amb perspectiva estable i avança un creixement del PIB del 4,5% enguany i del 5,2% el 2022

Un dels rètols de la seu de Fitch Ratings.
Un dels rètols de la seu de Fitch Ratings. ARXIU

Fa uns dies va ser Standard & Poor’s. Ara, ha estat una altra agència de qualificació, Fitch Ratings, qui ha mantingut el ràting d’Andorra. L’entitat referma la nota de BBB+ amb perspectiva estable que ja tenia el país de fa dies. Els experts es mostren confiats en una recuperació econòmica important després de superar el moment més crític de la pandèmia, amb una pujada del PIB del 4,5% enguany i del 5,2% el 2021.

A l’hora de fer l’anàlisi, feta pública aquest divendres, l’agència posa en relleu diversos aspectes positius de l’economia andorrana com ara un endeutament “assequible” en comparació amb altres països o un “historial de prudència fiscal”. En canvi, alerta que hi ha riscos com un sector bancari amb un pes molt important i l’absència d’un prestador de darrera instància.

Fitch recorda que durant el 2020, el PIB es va contreure fins a un 12%, “de molt, la més pronunciada d’Europa occidental i gairebé el doble de la mitjana dels països que tenen classificació triple B”. En cavi, confia en una recuperació progressiva: del 4,5% ja aquest 2021 i del 5,2% l’any vinent. Es destaca especialment el fet que, després d’una temporada d’esquí molt dolenta, l’arribada de turistes s’ha recuperat ràpidament.

Les oficines centrals d'Standard&Poor's.

Relacionat

Standard & Poor’s augura “una sòlida recuperació econòmica” a l’Andorra post-Covid

Pel que fa a l’atur, indica que “es manté contingut”, això sí, amb el suport de les feines de curta durada proporcionades pel programa al sector públic i una important reducció de les quotes de treballadors estrangers. Situa la taxa d’atur en un 3,1% a finals del primer trimestre, comparada amb l’1,9% d’un any enrere.

Fitch estima que el deute públic creixerà fins a situar-se en un 60,3% del PIB a finals d’any. Tot i això, s’espera que s’estabilitzi ja l’any vinent i pugui “disminuir gradualment el 2023”. Es valora positivament que el Govern hagi impulsat una política d’accés als mercats internacionals i diversificació del deute que “ha ajudat a reduir els riscos de refinançament i la dependència de fonts bancàries nacionals”.

A l’hora de fer projeccions, l’entitat de qualificació alerta que continua el risc provocat per una pandèmia a la qual “Andorra és molt susceptible”. I és que, justament aquesta és una de les alertes que llança l’agència de qualificació: el perill que podria comportar per al sector turístic una nova onada del coronavirus.

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending