Standard & Poor’s augura “una sòlida recuperació econòmica” a l’Andorra post-Covid

L’agència de qualificació manté el ràting del país en BBB/A-2 i confia que, ja aquest 2021, el PIB s’incrementi un 5% i, entre el 2022 i el 2024, ho faci amb una mitjana de l’1,4%

Les oficines centrals d'Standard&Poor's.
Les oficines centrals d'Standard&Poor's. ARXIU

Standard & Poor’s ha refermat la qualificació d’Andorra i augura que el país viurà “una sòlida recuperació econòmica” els pròxims anys, un cop superada la pandèmia. Així ho indica en el nou informe sobre el Principat fet públic aquest dilluns, en el qual manté el seu ràting en BBB/A-2 amb una perspectiva estable. Entre altres dades, estima que aquest 2021 el PIB s’incrementarà un 5% després de la caiguda d’un 11,8% de l’any passat.

L’informe, segons s’ha explicat des del Govern en un comunicat, es mostra optimista amb el futur econòmic del país després “del xoc temporal” causat per la Covid-19. L’agència preveu que, després de la recessió provocada per la pandèmia, Andorra viurà “una sòlida recuperació durant el 2021-24”, seguint la línia d’Espanya i França.

Segons Govern, la nota valora positivament que els superàvits anteriors a la pandèmia han permès poder tirar endavant mesures de suport al teixit econòmic i afrontar les despeses de la crisi sanitària

L’entitat de qualificació ressalta que tots els sectors de l’economia andorrana es van contraure durant l’any passat, excepte el de la construcció. En la nota s’apunta que, “en general, el PIB es va reduir un 11,8% en termes reals, gairebé un 1% menys que en la nostra estimació prèvia”. I, després d’aquestes dades negatives, es confia que en un repunt ja immediat: d’un 5% pel 2021 i una mitjana d’1,4 anual entre el 2022 i el 2024.  

S&P ha valorat de forma positiva el fet que “els forts superàvits” anteriors a la pandèmia i la reducció del deute van permetre que el Govern i altres administracions tinguessin marge per adoptar mesures de suport al teixit econòmic així com per afrontar l’increment de la despesa sanitària. “La sòlida posició pressupostària d’Andorra ha permès amortir-ne l’impacte econòmic advers, evitant així una recessió més profunda i més llarga”, apunten, segons el comunicat de l’executiu, en la nota.

L’agència internacional també ressalta el fet que el Govern segueix mostrant compromís amb una de les prioritats d’Andorra: obrir l’economia a inversors estrangers. Alhora, en la seva nota, S&P destaca especialment l’entrada al Fons Monetari Internacional (FMI) el passat mes d’octubre com un “punt d’ancoratge econòmic” que contribueix a la resiliència econòmica i pressupostària del país.

Els redactors de l’informe entenen que, d’aquesta manera, tot i l’augment dels dèficits durant el 2020 i el 2021, Andorra ha assegurat i diversificat les seves fonts de finançament. L’agència valora positivament la primera emissió de bons internacionals a l’abril d’enguany. Finalment, Standard & Poor’s encoratja el Govern del Principat a assolir un acord d’associació amb la Unió Europea, així com continuar amb els esforços fets els darrers anys per tal d’adaptar-se als estàndards internacionals de supervisió financera.

Comentaris (2)

Trending