Fitch manté la qualificació al sistema bancari del país

Creand és el banc que tenia a finals del 2022 un índex de préstecs dubtosos més elevat amb un 5,5%, seguit de MoraBanc (2,6%) i Andbank (1,6%)

Comentaris

Façana de la seu central de MoraBanc
Façana de la seu central de MoraBanc Toni Solanelles

Fitch Rattings ha publicat l’informe sobre la qualificació de cada entitat bancària del país, és a dir Creand, MoraBanc i Andbank. En tots tres casos, la nota es manté respecte a l’any passat amb perspectiva estable. El darrer continua tenint el millor ràting amb una nota de ‘BBB’, mentre que els altres dos continuen amb una ‘BBB-’. El banc verd és el que tenia a finals de l’any passat un índex de préstecs dubtosos més elevat amb un 5,5%.

L’agència de qualificació ha mantingut la nota als tres bancs del país. MoraBanc i Creand es situen amb una ‘BBB-’. En el primer cas, destaca que les qualificacions reflecteixen la seva marca nacional consolidada, que contribueix a la bona generació de beneficis del banc, però també la seva petita escala i operacions concentrades a Andorra. També s’ha tingut en compte els controls de risc adequats del banc, la bona qualitat dels actius, la gestió conservadora del capital i la posició de liquiditat ben gestionada.

Un altre dels aspectes que es valora és la forta posició nacional a petita escala perquè MoraBanc, segons exposa “es beneficia d'una franquícia consolidada en banca minorista i privada a Andorra, reforçada per l'adquisició del Banc Sabadell d'Andorra, que avala la seva bona rendibilitat”. Afegeix que “el banc està creixent les seves activitats de banca privada internacional a Miami, Suïssa i Espanya, tot i que representen una petita contribució a la rendibilitat del grup”. També destaca la bona gestió de la liquiditat.

Creand té l'índex de préstecs dubtosos més elevat amb un 5,5%, seguit de MoraBanc i Andbank

Fitch Rattings ressalta la bona gestió dels riscos operatius i posa en relleu que la ràtio de préstecs dubtosos es van mantenir en el 2,6% a finals del 2022, encara que “estaven coberts en gran mesura per provisions pera insolvències. En aquest sentit, assenyala que “els riscos dels préstecs immobiliaris han de contenir-se perquè l’augment substancial dels preus en els darrers quatre anys ha estat impulsat pel creixement demogràfic i l’oferta limitada d’habitatges”.

En el cas de Creand, l’agència de qualificació valorava positivament l’adequada rendibilitat , l’àmplia liquiditat o“l’important increment de la rendibilitat del negoci internacional, principalment a Luxemburg, Espanya i Miami, que complementa el domèstic. A diferència de MoraBanc, l’índex de préstecs dubtosos era molt més alt, concretament del 5,5% a finals de l’any passat perquè “estava influenciat per una gran expansió a un sol nom”.

Finalment, Andbank és l’entitat que té un millor ràting amb ‘BBB’. L’agència de qualificació en destaca l’activitat internacional, el seu perfil de risc moderat, la gestió conservadora de la liquiditat o la qualitat dels seus actius, entre altres. Aquest és el banc amb un índex de préstecs dubtosos més baix amb només l’1,6%. Posa en relleu que per millorar la qualificació hauria d’enfortir el seu perfil comercial amb una major diversificació internacional.

Comentaris (2)

Trending