FEDA haurà d’informar el Consell General si ha de fer talls d’electricitat

La llei de mesures per respondre a situacions de crisi energètica s’aprovarà dijous al ple parlamentari i també especifica quins detalls haurà de contenir els plans de contingència que han d’elaborar les distribuïdores per si han de fer restriccions

Central de FEDA.
Central de FEDA. ALTAVEU

El Consell General votarà el pròxim dilluns la llei de mesures per respondre a situacions de crisi energètica. El text ha estat enllestit per la comissió d’Economia amb petits canvis, però no excessivament substancials. El més destacat és que, en cas que FEDA hagi de demanar fer talls de subministrament, haurà d’informar el parlament. També es demana més concreció sobre el contingut dels plans de contingència que les distribuïdores han de tenir en aquestes situacions.

Ha estat una tramitació relativament ràpida. Cert, principalment pel fet que s’ha fet servir la via d’urgència. Tampoc, cal dir, s’havia fet un nombre elevat d’esmenes. Les que lògicament han tirat endavant han estat les de la majoria, que introdueixen al text una diferenciació segons la causa de la situació d’emergència energètica. Així, per un costat hi ha la que s’origini per una possible mancança de subministrament elèctric i, per l’altre, si el que falten són carburants. Res, però, que modifiqui la forma d’actuar.

Les mesures més 'suaus' busquen reduir el consum tant el sector públic com en el privat.

Relacionat

Govern preveu poder tancar empreses i prohibir la venda de combustible en cas de crisi energètica

Una puntualització que sí que s’ha introduït, negociant una de les propostes de canvi que havia elevat Terceravia és que si FEDA entén que és necessari fer talls puntuals de servei haurà d’informar mitjançant una “comunicació escrita” al Consell General. D’aquesta forma, es canvia l’expressió “per circumstàncies excepcionals” que estava al text original i es demanarà que l’operador justifiqui de forma explícita per què s’ha de tallar la llum.

Un altre canvi introduït és el que serveix per detallar de forma més específica què ha de contenir els plans de contingència que les companyies han de tenir per si es produeix l’ordre d’interrompre de forma temporal el servei. Així, caldrà tenir identificats els clients sensibles i els camins elèctrics que caldrà tenir per garantir-los el subministrament, definir quines zones de les xarxes poden ser aïllades amb facilitat així com les maniobres necessàries i el pla de comunicació i divulgació.

Sílvia Calvó durant la compareixença d'aquest matí.

Relacionat

Els ciutadans del país tindran prioritat als visitants si mai hi ha restriccions de combustible

A diferència del que demanava el PS, la comissió no ha acceptat que la declaració d’emergència energètica s’hagi de fer via la regulació ja existent dels estats d’alarma i d’emergència. Es considera que cal aquesta legislació específica, que serà validada dijous al Consell General.

Comentaris

Trending