L’excepció de la UE en les tarifes elèctriques per Espanya pot donar un cop de mà a FEDA

Moles entén que el preu al que es compra l’energia al país veí del sud no baixarà en excés, però en canvi, durant un temps, sí que s’estarà més protegit davant possibles noves pujades de cost

Moles dialgo amb Marc Calvet, director d'engineyria de FEDA, al costat del futur parc solar de Grau Roig.
Moles dialgo amb Marc Calvet, director d'engineyria de FEDA, al costat del futur parc solar de Grau Roig.

Espanya i Portugal ultimen la negociació amb la Unió Europea per trobar la fórmula que eviti que tot el preu del gas acabi marcant les tarifes elèctriques als dos països. I Andorra es troba a l’expectativa, sobretot FEDA, que compra bona part de l’energia al país veí del sud. El director de la companyia, Albert Moles, ha volgut advertir que la sensació és que el cost del que s’importa no variarà en excés cap a baix. En canvi, sí que entén que, almenys durant uns mesos, es podria estar relativament protegits en cas nous increments.

La Comissió Europea va acceptar fa vàries setmanes que la situació del mercat elèctric a Espanya i Portugal era relativament diferent de la de la resta de països. I va admetre una excepció que permetés que no fos directament el preu del gas el que acabés marcant la tarifa. Faltava com s’acabaria plasmant això. Encara s’han de tancar serrells però l’acord és a prop i implicaria un cert respir per a unes tarifes disparades, especialment al país veí del sud.

De retruc, FEDA es podria beneficiar d’això. En un principi, semblava que no, però com ha explicat el director, Albert Moles, les darreres negociacions sí que han variat aquesta postura. Ara bé, entén que la rebaixa, si és que hi és, tampoc seria especialment elevada. Important, però, perquè cal tenir en compte que bona part de l’electricitat que s’importa ve d’Espanya.

“Negativament no crec que ens afecti. En positiu, tampoc gaire”, indica. Entén Moles que, si acaba baixant el cost de la llum, no serà una davallada especialment forta. En canvi, sí que considera que pot ajudar d’una altra forma: que en cas de noves pujades de preu, aquestes no es traslladin de forma tan directa. I, per tant, es limitaria l’increment que hauria d’assumir FEDA.

En tot cas, el director de la companyia recorda que es tracta d’un canvi amb un termini temporal, dotze mesos. Més pensant en evitar noves tarifes disparades durant l’estiu i, sobretot, de cara a l’hivern vinent.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending