L’euríbor arriba al seu màxim en deu anys i amenaça en encarir encara més les hipoteques

L’índex ha tancat l’agost en +1,249%, segons ha informat l’Agia, i això suposa un augment de 146 euros mensuals per a aquelles persones que tenen un préstec de 180.000 euros a vint-i-cinc anys

P

P.C

Comentaris

L’euríbor arriba als seus màxims i encareix les hipoteques
L’euríbor arriba als seus màxims i encareix les hipoteques Arxiu

L’euríbor continua una escalada imparable, amb vuit mesos consecutius de pujades, passant de negatiu fins al mes d’agost, on la mitjana mensual s’ha situat en +1,249%. D’aquesta manera, el Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (Agia), ha explicat que aquest percentatge té una afectació directa a les hipoteques. Com a exemple, una persona que té una hipoteca mitjana de 180.000 euros a vint-i-cinc anys pot veure els terminis encarits fins a 146 euros mensuals.

L’euríbor és l’índex de referència que indica el tipus d’interès al qual les entitats bancàries presten diners. Però, també és un dels índexs més utilitzats per als préstecs hipotecaris de tipus variable. Segons explica l’Agia a una publicació a les xarxes socials, la crescuda de l’euríbor ha continuat escalant i ha arribat a màxims gairebé històrics dels darrers deu anys. Això fa complicat, i molt, la situació d’aquells que tenen una hipoteca i, sobretot, el preu dels terminis.

La mitjana mensual en què l’euríbor ha tancat el mes d’agost s’ha incrementat en +1,3 punts respecte al mateix període del 2021. Per tant, ha quedat en +1,249%. Un augment també força considerable d’un mes a l’altre, tenint en compte que la mitjana mensual del mes de juliol va ser de +0,992%. A més, s’ha de tenir en compte la dinàmica dels darrers anys, que tenia una tendència d’un euríbor negatiu. De fet, aquest dimarts l’índex ha arribat al +1,921%, aconseguint un màxim que no es repetia des del mes de gener de 2012.

Aquesta complicada situació de l’euríbor es tradueix en un encariment per a les hipoteques. Com a exemple pràctic, l’Agia assenyala que s’apujaria la quota mensual fins a 146 euros al mes i 1.757 euros a l’any per a un préstec de 180.000 euros a vint-i-cinc anys. D’una altra manera, una persona que tingui contractada una hipoteca variable a trenta anys de 150.000 euros i amb un diferencial del 0,99%, patirà un augment d’uns 120 euros mensuals. És a dir, passaria de pagar 448 euros al mes, a abonar-ne 568 a partir de la revisió.

L’Agia adverteix, a més, que les previsions no són gaire encoratjadores. El Banc Central Europeu (BCE), es reuneix aquest dijous, i les intencions són pujar el tipus d’interès. De fet, podria arribar a apujar-lo fins a 50 o 75 punts bàsics la seva taxa oficial. Aquest fet, expliquen des de l’Agia, derivarà en un augment del seu valor a curt termini.

 

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending