Espot insisteix en la implicació dels comuns per solucionar la problemàtica de l’habitatge

Especialment, el cap de Govern ha fet èmfasi en Escaldes-Engordany, on assegura que hi ha terrenys per poder-se cedir

El cap de Govern a la inauguració de l'edifici Armor.
El cap de Govern a la inauguració de l'edifici Armor. Pilar Candel

Amb ocasió de l’entrega de claus de l’edifici Armor, que es destinarà per a pisos de protecció pública, el cap de Govern, Xavier Espot, ha aprofitat per tornar a fer una crida de cara als comuns. Tot i que ha remarcat que alguns d’ells, com Andorra la Vella, han posat tot de la seva part, i que altres han aplicat mesures, ha assenyalat que alguns no han fet tot el que tenien a les seves mans. Especialment, Espot ha fet èmfasi en el cas d’Escaldes-Engordany, on ha assegurat que hi ha terrenys que es podrien cedir a l’Executiu.

Espot ha indicat que hi ha diverses vies mitjançant les quals els comuns es poden implicar i poden afavorir l’accés a l’habitatge. Una d’elles és la cessió de terrenys, tal com s’ha fet a Andorra la Vella per a la construcció a Borda Nova. L’interès del Govern és que pugui ser a les valls centrals, a la capital i a Escaldes, on es congrega gran part de la població i l’activitat del país. En aquest segon cas, Espot ha assenyalat que s’ha reunit en alguna ocasió amb la cònsol major, Rosa Gili, i s’han traslladat diversos terrenys que podrien cedir-se i usar-se per generar més lloguer de preu assequible o pisos de protecció pública.

En aquest sentit, Espot ha assenyalat, a més, que hi ha diverses maneres en què els comuns poden col·laborar. Ha recordat que són els titulars del sòl. Però, també, ha explicat que “hi ha una palanca importantíssima, i és implicar els propietaris privats i que facin més pisos de lloguer”. La forma de fer-ho és que es redueixi la cessió urbanística del sòl urbà consolidat, cosa que algunes corporacions ja han fet, però altres continuen tenint al 15%, “això fa que l’activitat no sigui rendible”. També ha fet referència el cap de Govern als tributs que graven d’aquest lloguer.

“Jo no vull traslladar als comuns la responsabilitat de la problemàtica, assumeixo que el Govern ha de fer la seva part de feina”, ha explicat Espot. Malgrat això, ha continuat collant les corporacions per implicar-se. Especialment, aquest dijous ha insistit en la col·laboració d’Escaldes. Tot i que la parròquia ha posat en marxa un edifici de pisos socials que es farà mitjançant cessió, Espot ha indicat que “tenint en compte el vessant ideològic que els caracteritza, hauria estat més apropiat confiar en el fons publicoprivat per construir un edifici en uns terrenys de titularitat pública, que no pas amb una empresa privada”. El cap de Govern ha assenyalat que “jo he proposat algun terreny que m’ha semblat que podia ser útil, però crec que podem aprofundir en aquestes converses”, en referència a la relació amb Gili.

 

Comentaris (6)

Trending