Espot ‘avala’ el “pacte de rendes” proposat des de la patronal

El cap de Govern avança que en pocs dies es presentarà al consell econòmic i social un paquet de mesures per afrontar el “sotrac” que la guerra a Ucraïna ha provocat en l’economia

Espot, durant la seva intervenció al Consell.
Espot, durant la seva intervenció al Consell. DEMÒCRATES

El cap de Govern, Xavier Espot, s’ha mostrat partidari del “pacte de rendes” proposat per la Confederació Empresarial (CEA), tot apuntat que afectaria des de salaris a lloguers però també altres àmbits com ara el preu dels carburants o de l’energia. A la vegada, ha avançat que en la pròxima reunió del consell econòmic i social es vol portar un conjunt de mesures per afrontar el “sotrac” provocat per la confluència de la postpandèmia i la guerra a Ucraïna, inclosa una nova pujada dels salaris més baixos.

El mandatari ‘taronja’ ha recollit les paraules dels responsables de la CEA i ha afirmat “sense embuts” que “les valorem molt positivament”. I ha assegurat que “treballem en aquesta direcció”. Sobre la proposta d’un pacte de rendes, ha indicat que “hi estic a favor” tot desgranant que hauria d’afectar salaris, però també altres punts, com ara lloguers, preus de l’energia o el dels carburants.

Una reunió anterior del consell econòmic i social.

Relacionat

La CEA demana un pacte global per evitar “una espiral inflacionista”

A banda, ha avançat que després del “sotrac” de la guerra a Ucraïna, “fa un parell de setmanes que treballem en mesures per pal·liar l’impacte de tot plegat i ajudar en major mesura els ciutadans del país”. Aquestes, ha avançat, “s’hauran de sotmetre i consensuar en el sí del consell econòmic i social”, ja que “amb l’ajut de patronals i sindicats, les enriquirem”. No n’ha volgut avançar cap, més enllà d’una nova pujada dels salaris més baixos. “No ens preocupa només el tema del salari mínim, sinó també la gent que cobra menys de 24.000 euros anuals”, ha apuntat.

 Espot ha assegurat que abans que acabi l’actual període de sessions, a finals de juny, “estaran aprovades les mesures que depenguin de Govern i entrades a tràmit les que necessitin l’aval del Consell General”. També ha apuntat que “si els sindicats i la patronal convenen que el salari mínim ha de pujar fins al 60% del mitjà, no tindrem cap problema, ja que sabrem que els empresaris entenen que no se’ls posa en risc”.

El cap de Govern ha fet aquest anunci aprofitant la pregunta formulada sobre el poder adquisitiu de la població des del grup parlamentari socialdemòcrata. La consellera general Judith Salazar ha advertit que “s’han de prendre mesures per abordar una situació puntual que aporta el context Covid i el conflicte a Ucraïna”, al mateix temps que ha recordat l’informe sobre el compliment de la Carta Social Europea que “diu que salaris i prestacions són insuficients”.

Comentaris (2)

Trending