La CEA demana un pacte global per evitar “una espiral inflacionista”

La patronal proposa que en el si del consell econòmic i social es treballi amb Govern, patronals i sindicats per distribuir la càrrega dels increments d’IPC i altres costos en un termini de tres o quatre anys

Una reunió anterior del consell econòmic i social.
Una reunió anterior del consell econòmic i social. SFGA/J.A.VILADOT

La Confederació Empresarial (CEA) té clar que l’actual conjuntura econòmic, amb la confluència de factors com la guerra d’Ucraïna o l’escalada de la inflació augura moments econòmics complicats. I entén que la millor forma d’afrontar-los és un ampli pacte de país amb agents socials, empresarials i el mateix Govern que eviti un desbocament de preu. “Una solució transversal”, en paraules del president, Gerard Cadena, a través de la qual tothom accepti moderar costos sense que el gruix de l’esforç recaigui únicament en una de les parts.

El dirigent de la patronal ha posat en relleu la munió de factors que estan conformant una tempesta perfecta que posa en risc l’economia, tot just quan aquesta començava a recuperar-se del cop duríssim provocat per la pandèmia. Per un costat, ha recordat que hi ha el compromís del Govern per fixar un increment del salari mínim aquesta legislatura fins a un 60% del mitjà. Per l’altre, la ruptura d’estoc que afecta molts productes, però també la guerra d’Ucraïna i, ja a Andorra, la futura reforma de les pensions, amb un més que probable increment de les cotitzacions. Una confluència de factors que amenacen, com ha apuntat el gerent, Iago Andreu, amb una “espiral inflacionista” si “tot puja a nivell de l’IPC”.

La patronal admet que “pressiona” perquè es convoqui una reunió de l’òrgan en la qual es pugui abordar aquest pacte que consideren essencial vista l’actual conjuntura

I, per això, des de la CEA es demana que “això es debati en el marc del consell econòmic i social per poder fer una planificació a tres o quatre anys”. En certa forma, ha parlat d’un “pacte de salaris” com “ja es fa als països de l’entorn” però afegint el compromís d’altres àmbits també per limitar el creixement de costos. Per exemple, els lloguers. O, també, els preus.

“Quan toques un punt pots desequilibrar l’altre. I has d’anar amb compte amb no fer mesures que afectin un sector però perjudiquin un altre”, ha advertit Cadena. Al seu entendre, “toca buscar una solució transversal i acordada perquè serà la més bona”. Implicaria, per exemple, un cert pacte per a una pujada moderada dels salaris al sector privat, però també una limitació d’altres increments de costos, com ara els arrendaments.

Andreu ha apuntat que “cal un pacte global de rendes per veure com distribuïm aquest cost de la inflació”. Entén que “hi ha d’haver augments, però no en tots els sentits”. També ha defensat que “no es pot fer per decret per part de Govern, de forma unilateral”, sinó que és “el millor és que tots els actors cedeixin una mica”. I, això sí, també cal un altre aspecte: “per fer competitius els salaris i les empreses també cal mirar com es gasten els diners públics”.

Per això, la CEA demana que “com més aviat millor” es convoqui una reunió del consell econòmic i social. “Hi posem pressió i ens consta que s’està treballant per fer-ho”, ha apuntat el president de la patronal, que es mostra confiat a poder establir unes converses mitjançant les quals arribar al final desitjat. “Quan s’arriba a un pacte, queda clar que la nostra postura no serà la dels sindicats, però hi ha una negociació que s’ha de fer”, ha comentat.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending