Espot admet que no accepten l’obligació del B2 de català per l’oposició dels col·legis professionals

Les lleis que reformen la regulació dels diferents col·lectius, també dels sanitaris, s’aproven sense aquest requisit pels titulats que ja exerceixen al país, tot al·legant que legalment “no es pot fer” perquè hi hauria “retroactivitat”

Espot ha defensat que no s'obligui a acreditar el B2 als professionals que ja exerceixen al país.
Espot ha defensat que no s'obligui a acreditar el B2 als professionals que ja exerceixen al país. DEMOCRATES

Obligar els professionals liberals, inclosos els sanitaris, que ja exerceixen al país a treure’s el diploma B2 del català per continuar treballant al Principat seria il·legal. “No ho podem fer”, ha afirmat el conseller general independent, Ferran Costa. Amb aquest argument, tant la majoria com el Govern s’han tancat en banda davant la proposta del PS -secundada també per Terceravia- d’establir aquest requisit. Durant el debat, Xavier Espot ha admès que la decisió també es deu al fet que alguns col·legis s’oposen a aquesta mesura que, en canvi, altres sí que acceptaven.

El debat al Consell General ha estat intens. Era la prèvia a la votació de les dues lleis que regulen les professions liberals al país, una més general i l’altra centrada en l’àmbit sanitari. El PS ha volgut defensar fins al final les esmenes als dos textos on es volia imposar l’exigència a tots els professionals ja al país d’acreditar el nivell B2 de català. En comissió, la majoria ho havia refusat. Al ple, també.

I ho ha fet malgrat que s’ha admès que, en alguns àmbits -i entre ells el d’aquestes professions- la llei del català no es respecta. I que cal avançar més en aquest aspecte. En canvi, però, s’entén que establir ara aquesta obligació no és possible amb la llei a la mà. “Votem no per un component de seguretat jurídica. Exigir el B2 és canviar les regles de joc i això contravé la legislació andorrana”, ha argumentat Costa, secundat per Espot.

Entrada d'urgències a l'hospital

Relacionat

El PS vol que els professionals sanitaris ja establerts acreditin un nivell B2 de català

El cap de Govern ha reconegut, però, que aquesta possibilitat s’havia posat sobre la taula mentre es treballaven les lleis amb els col·lectius afectats. I que no es va acabar establint per l’oposició d’alguns d’ells, que van acabar imposant el seu criteri contrari. “Part dels col·legis eren partidaris de la retroactivitat i l’altra part no. Com no hi havia un consens, es va deixar de banda i es va establir la mesura amb la qual realment hi havia acord”, ha revelat.

Tant Costa com Espot han volgut posar en relleu que, al seu entendre, el diploma B2 no garantiria que els professionals parlessin català. “Ja en trobem molts que fa anys que hi són al país i no fan el pas. I tampoc ho faran malgrat obtenir el B2. Les vies han de ser altres. La bona salut del català depèn de les actituds i formes de fer de tots nosaltres, els catalanoparlants”, ha afirmat el conseller general del grup independent, mentre que el cap de Govern ha apuntat que “el dret a ser atesos en la llengua oficial no s’aconseguirà amb la seva esmena; només convencent i fent pedagogia i sobretot fent aplicar la llei vigent”.

Des del PS, en canvi, Judith Salazar ha apuntat que “s’està vulnerant el dret a ser atesos en català” i ha negat que l’obligació que es volia establir suposi “retroactivitat”, tot recordant que “la llei de l’idioma oficial és vigent des de fa 23 anys i, per tant, aquestes condicions s’havien de complir des de fa temps”. La parlamentària també ha defensat que la mesura hauria permès tenir més força en la futura negociació amb la Unió Europea per l’acord d’associació.

Per la seva banda, Susanna Vela, que ha defensat una esmena idèntica presentada en aquest a la llei de professions en l’àmbit de la salut, ha lamentat que “es faci un discurs per un costat que no es trasllada a l’hora de legislar”. En aquesta part del debat, han acabat intervenint tots els grups de la majoria, que ha volgut interpel·lar els socialdemòcrates sobre quin seria el destí que esperaria als professionals, com ara infermers, que no poguessin superar l’examen del nivell B2.

La reserva d’esmena, però, ha estat refusada. I això malgrat rebre el suport dels tres consellers generals de Terceravia. És el mateix destí que han tingut altres propostes de la formació, com ara la que volia limitar a 100 quilòmetres el radi de residència per a l’autorització de treball fronterer o la que volia que els col·legis poguessin orientar al Govern sobre quina és la ràtio recomanada de professionals en funció de la població.

Un cop votades i desestimades les diferents reserves d’esmena, s’han avaluat els dos textos complets. Els ha volgut defensar des del Govern el mateix Espot, que ha posat en relleu la importància d’adaptar la regulació d’aquestes professions a “les necessitats actuals” però també al context de l’actual procés de diàleg amb la Unió Europea. “Podrem fixar una posició negociadora única en matèria de lliure prestació de serveis”, ha explicat.

La llei de professions titulades ha estat aprovada amb el suport unànime de tots els grups -amb l’excepció de la disposició vinculada al català, a la qual PS i Terceravia han votat en contra-. A la tarda, també amb el vot favorable de tot l’arc parlamentari s’ha validat la de professions sanitàries.

Comentaris (20)

Trending