Espanya eliminarà a partir de l’1 de gener el descompte generalitzat de 20 cèntims als carburants

La fi de la mesura permetrà recuperar el diferencial de preus existent amb les benzineres del Principat, que havien patit els darrers mesos una certa davallada de vendes en gran part per culpa d’aquesta bonificació

Una estació de servei 'low cost' espanyola.
Una estació de servei 'low cost' espanyola.

A partir de l’1 de gener, el govern espanyol preveu retirar bona part de l’ajuda que, els darrers mesos, atorgava a la compra de carburant. Les mesures continuaran, però limitades només a aquests sectors que més combustible necessiten i, per tant, més afectat per l’increment de preus viscut especialment arran de l’esclat de la guerra a Ucraïna. La subvenció generalitzada de 20 cèntims per a tothom s’eliminarà, fet que, de retruc, haurà de permetre a les estacions de servei andorranes recuperar el diferencial previ a la mesura.

L’executiu espanyol esgotarà al màxim el temps per prendre una decisió, però ja ha donat senyals clares del que farà. Igual que a altres països, s’entén que l’ajuda sense limitacions no pot continuar. El secretari d’Estat d’Economia, Gonzalo García Andrés, ja ha apuntat, però, cap a on tirarà la proposta que es debati el dia 29 en el darrer consell de ministres: els 20 cèntims per litre generalitzats desapareixeran.

Ara, cal recordar, qualsevol persona que posi benzina o gasoli a una estació de servei espanyola té un descompte important en el cost per litre. Ni tan sols es mira si és nacional o resident. És, urbi et orbi. En el cas de les benzineres de les grans marques això ha provocat que el diferencial existent fins al març amb Andorra s’hagi reduït de forma important. I en el cas de les benzineres ‘low cost’, surt més barat. El sector al Principat ho havia notat, amb una davallada de les vendes.

Ara, però, la situació es revertirà. A partir de l’1 de gener, ja no hi haurà aquesta ajuda. Per tant, es recuperarà competitivitat amb el país veí del sud. Amb França ja fa setmanes que s’havia fet, després que el govern gal també retirés bona part de les ajudes. En el cas de Madrid, no es descarta mantenir alguna mesura, però més enfocada a sectors econòmics concrets, que depenen especialment del carburant.

Comentaris (3)

Trending