Escepticisme als hotels amb la recuperació de la mobilitat amb Catalunya després de Setmana Santa

El sector tem que, un cop passades les vacances de Pasqua, la Generalitat torni a donar allargues amb l’excusa de voler fer balanç de l’evolució de les dades sanitàries després d’aquests dies festius i amb menys restriccions

La porta d'un hotel d'Andorra.
La porta d'un hotel d'Andorra. Toni Solanelles

Un cop passat Setmana Santa, s’hauria de recuperar la mobilitat amb Catalunya i, per tant, la possibilitat d’arribar per a visitants i turistes. Almenys així es va acordar en la reunió de treball entre la Generalitat i el Govern. Ara bé, el sector hoteler desconfia i molt d’aquesta promesa. Temen que s’incompleixi i que es torni a allargar la prohibició, tal com, recorden, ja ha passat anteriorment, com ara al Nadal. De fet, molts establiments prefereixen treballar pensant que aquesta es mantindrà fins, com a mínim, finals d’abril.

Així ho ha explicat a Altaveu el gerent de la Unió Hotelera, Jordi Pujol. Així, ha recordat que el comunicat acordat entre l’executiu català i l’andorrà marcava un retorn a la mobilitat total entre els dos territoris després de Pasqua, però amb un afegit que és el que els provoca l’escepticisme: el “sempre depenent de la situació epidemiològica”. I aquestes paraules els generen molta desconfiança.

Una imatge de la frontera hispano-andorrana des del cantó nacional i a través de les càmeres de Mobilitat.

Relacionat

Pasqua sense turistes catalans

“Entenem que hi haurà mobilitat sempre que les dades vagin bé, però tenim dubtes pels precedents anteriors”, ha indicat Pujol. Així, des de la Unió Hotelera “ens temem que s’haurà d’esperar els quinze dies de rigor per decidir”. És a dir, la seva sensació és que, un cop passin les vacances de Setmana Santa, “ens diran que volen esperar per fer balanç” i, per tant, “trigaran encara dues setmanes més com a mínim”. Per tant, al seu entendre, “el comunicat és un després en parlarem”.

El responsable de la patronal hotelera justifica aquesta sensació “pels precedents” d’anteriors moments, com ara Nadal. “Esperem que no sigui així, però amb el que hem viscut fins ara”, ha comentat.

HI ha establiments de clients que han anul·lat reserves perquè, un cop a la frontera del riu Runer, no els deixen passar

Per tant, són molts els establiments que no confien en la possibilitat que el cap de setmana del 9, 10 i 11 d’abril ja puguin rebre turistes. “No treballem pensant que s’obrirà el 9 ni el 15. Ho fem més pensant en finals d’abril o maig”, ha reconegut Pujol, tot deixant clar que “aquesta és la nostra previsió” però que “si al final és abans, estem preparats per rebre’ls”.

El sector, però, vol ser optimista pel moment en què es pugui recuperar la mobilitat amb Catalunya, fins i tot malgrat que això arribi en una de les èpoques, tradicionalment, més baixes turísticament parlant de l’any. “Els primers caps de setmana que obrim tindrem gent perquè hi ha ganes de moure’s”, ha apuntat, tot remarcat que també “ens permetria escalfar motors ja de cara a l’estiu”.

Abans d’aquesta possibilitat d’obertura, hi haurà una Setmana Santa sense opció, almenys amb la normativa catalana a la mà, de rebre turistes. La notícia, evidentment, ha caigut com una gerra d’aigua freda en el sector. “No per esperada, deixa de ser trist. Veies les decisions de Caldea i Grandvalira i pesaves que potser tenien més informació i teníem una petita esperança; al final, no ha estat així”, ha lamentat Pujol.

De fet, es tem que aquests pròxims dies sigui complicat mantenir fins i tot les reserves de persones que s’arrisquen a venir malgrat les restriccions. “Algun hotel m’ha comentat que han rebut trucades o missatges de clients que estaven a la frontera, a qui no deixaven passar, i que han acabat anul·lant la reserva”, ha explicat el gerent de l’UH. I és que amb l’arribada del pont de Sant Josep, festiu a algunes comunitats, s’han intensificat els controls a la frontera i hi ha por que la situació es repeteixi també durant la Setmana Santa.

Comentaris (4)

Trending