El titular ministerial ha afirmat que la problemàtica derivada de l’increment del salari mínim a mig any repercuteix molt especialment en dos o tres sectors d’activitat econòmica que “són molt consumidors de recursos humans” i, alhora, solen treballar amb salaris mínims que paguen als treballadors i marges de benefici molt petits. Fonamentalment, hi ha les empreses de neteja i els acompanyants del transport escolar. Jover ha explicat que la decisió d’aplicar un nou increment en el salari mínim més enllà del del mes gener “podria posar en perill la viabilitat d’algun negoci”.
El ministre ha explicat que en contractes relativament nois “ja estàvem fent la doble vinculació”, en relació que es permetia actualitzar els acords en funció tant de l’increment de l’IPC com de la revisió a l’alça del salari mínim que pogués acordar el Govern. Per tant, “hi ha tot una sèrie de contractes que queden coberts per aquesta norma”. Però n’hi ha d’altres que no i “hem fet una feina jurídica per veure quina” solució es trobava i finalment s’hauria trobat i es permetrà les empreses de neteja que repercuteixin l’increment salarial a l’administració.
D’entrada, i quant als acompanyants del transport escolar, aquesta problemàtica no s’hauria de donar perquè tots estan coberts per aquesta doble via d’actualització. Amb tot, ha recordat el responsable de Finances, “si hi hagués una problemàtica” i algun d’aquests acompanyants “pot objectivar” que no se li està fent la regularització del salari mínim també es podrà acollir al mecanisme d’actualització de preus.
CONSTRUCCIÓ
En canvi, és més complicat trobar una solució per permetre que puguin repercutir l’increment de les matèries primeres en adjudicacions ja tancades les empreses constructores. “No és un no rotund” però “no tenim una solució sobre la taula”, ha afirmat Jover, que ha deixat clar que mentre l’increment salarial és una decisió imputable al Govern, que és qui aprova la puja, l’encariment de productes com el ferro no té res a veure amb l’administració contractant, que no es pot arriscar a veure com l’impugnen concursos.
Perquè, ha recordat el ministre, “hem de garantir solucions que siguin adequades i no vagin en contra possibles elements de competitivitat que puguin assolir” i, també, el Govern no sap “fins a quin punt nosaltres podem adulterar aquesta comparativa que es va fer” en el moment de l’obertura de plecs, és a dir, que hi va haver algunes empreses que ja van presentar ofertes en funció de múltiples variables entre les quals el preu de les matèries primeres, i ara això no pot anar ni en contra ni a favor tant dels empresaris que van obtenir l’adjudicació com d’aquells que, pel motiu que sigui, no l’obtinguessin.
Comentaris