La pandèmia fa caure un 33% la facturació de les empreses el primer semestre

Una de cada deu companyies del Principat, com a mínim, rumia tancar atès l’escenari econòmic que es preveu per la Covid, i que no augura un escenari ràpid de recuperació

Comentaris

El director del CRES, Joan Micó i el president de la Cambra, Miquel Armengol durant la presentació de l'enquesta.
El director del CRES, Joan Micó i el president de la Cambra, Miquel Armengol durant la presentació de l'enquesta. Altaveu

La facturació de les empreses ha experimentat una disminució mitjana del 33% durant el primer semestre d’aquest 2020 respecte del mateix període de l’any anterior. La crisi econòmica derivada de la pandèmia està fent molt mal, i els empresaris del país no auguren una recuperació ràpida, ans el contrari. Com a mínim un 3% de les empreses es veuran forçades a tancar i fins un 12% s’ho està plantejant seriosament.

Els resultats de l'enquesta sobre l'impacte econòmic de la Coid-19 promoguda per la Cambra i relitzada en col·laboració amb el CRES mostren que la majoria d'empresaris no confien en una recuperació ràpida i estimen, en general, una caiguda de la xifra de vendes global superior al 15% de mitjana durant el segon semestre de 2020.

Gairebé set de cada 10 empreses van haver d'aturar l'activitat durant el confinament. Un 72% dels enquestats, manifesta haver patit una caiiguda de la xifra de vendes, de tal manera que el balanç econòmic semestral ha estat bastant negatiu. Tan sols un 6% dels enquestats ha assenyalat una evolució a l'alça de les vendes i un 11% ha indicat un comportament estable dels nivells d'activitat. Altres empresaris afirmen que algun període del semestre -entre març i juny- han patit una caiguda de la facturació del 68% de mitjana.

Les activitats que s'han vist més afectades han estat les benzineres i l'hoteleria

Pels sectors, les activitats que s'han vist més afectades han estat les benzineres i l'hoteleria (en el 100% dels casos es manifesta una disminució de les vendes), seguides de la construcció (95%), el transport (92%) i la restauració (91%). En sentit contrari, només un percentatge molt reduït d'empreses, el 5% del total, indica que la xifra de vendes ha augmentat. Des d'una òptica sectorial, els supermercats i grans superfícies, i els comerços d'alimentació són les activitats que han incrementat la facturació, amb un 33% i un 29% d'empreses, respectivament.

La majoria d'empreses consideren que de cara al segon semestre serà difícil poder recuperar uns nivells d'activitat normalitzats en relació al mateix període del 2019. En concret, el 43% dels enquestats preveuen la continuïtat de la tendència negativa dels negocis. Un 41% dels enquestats preveu que durant els propers sis mesos s'intensifiqui l'impacte negatiu en l'activitat que porta a terme, en contrast amb el 46% que opina el contrari.

El 30,5% de les empreses tot i tenir la possibilitat d'aplicar el teletreball, no l'estan desenvolupant

Un altre aspecte destacat de l'enquesta és que el 30,5% de les empreses tot i tenir la possibilitat d'aplicar el teletreball, no l'estan desenvolupant. Gairebé la meitat de les empreses enquestades (49%) assenyalen que no tenen la possibilitat de teletreballar, davant del 18% del total d'empreses que indica que actualment ja té una part de la plantilla fent teletreball. En funció de la forma jurídica es destaca que un 55% dels treballadors per compte propi manifesta no tenir la possibilitat de fer teletreball, davant el 41% de les societats mercantils.

El president de la Cambra, Miquel Armengol ha avançat que l'enquesta es repetirà durant el mes de gener i ha recordat que "el passat mes de juny vam lliurar al Govern una sèrie de propostes i mesures de reactivació per a incloure en el nou full de ruta del Govern Horitzo 2023". Segons Armengol, "ara més que mai, ens ha de preocupar la supervivència de les empreses del país, la generació d'activitat i la seva competitivitat". Els altres grans objectius de l'entitat són la generació de nova activitat i la defensa de la professionalitat. Ha conclòs afirmant que la conclusió que s'ha tret de l'enquesta és que "es posarà en valor per implementar plans de millora per pal·liar la crisi actual i contribuir a la continuïtat de les empreses perquè cap d'elles hagi de tancar".

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending