Degoteig de treballadors il·legals localitzats en una intensificació dels controls

La proximitat amb l’inici de la temporada alta laboral, amb una rotació més gran de personal, porta els especialistes d’Immigració a fer més inspeccions

Façana del Servei d'Immigració a l'edifici de l'Obac.
Façana del Servei d'Immigració a l'edifici de l'Obac. Toni Solanelles

Els especialistes del departament d’Immigració, especialment de la policia, fa setmanes que han intensificat les inspeccions en els centres de treball que, per motius diversos o per simple intuïció, són proclius, només pel fet del sector laboral on es troben immersos molts vegades, a tenir treballadors il·legals. I el degoteig de localitzacions de persone que no tenen la situació laboral regularitzada al país no és que sigui constant però sí que és freqüent. 

Les darreres setmanes, per exemple, s’han fet controls, entre d’altres llocs, a establiments d’Encamp, a locals de restauració de l’avinguda Carlemany i en diferents clubs de futbol durant les seves sessions d’entrenament. Alguns cops els agents immersos en l’àrea d’immigració actuen per iniciativa pròpia, però tot sovint, encara que intervinguin d’ofici, han rebut prèviament algun tipus d’alerta, segons que han confirmat diverses fonts consultades.

En els tres llocs citats i van localitzar els intervinents persones que no complien els requisits legals de treball. En algun cas puntual, la situació es pot arribar a regularitzar i no hi ha cap més problema. En altres casos, s’adverteix el treballador ‘controlat’ que té vuit dies per abandonar el país, situació que tot sovint es dona sense més problema encara que també hi ha ocasions que els ‘expulsats’ acaben fent-se l’orni i incrementant la bossa d’il·legals o persones que es mantenen al país amb una suposada estada com a turista perquè hi ha ocasions que encara no porten tres mesos al país.

En alguns fòrums s’ha advertit d’un creixement de les feines en negre. Molt habitual en molts dels països de l’Amèrica Llatina. Però que aquí està prohibit i pot tenir conseqüències tant per a l’empleat com per a l’ocupador

Els controls, com sol ser habitual en aquesta època de l’any, però més encara des de l’hivern passat, es reforcen en vista a l’inici de la temporada alta laboral i a l’arribada de molts ciutadans estrangers que tot sovint aterren a Andorra sense cap mena de permís. A l’aventura. De fet, en alguns fòrums s’ha advertit d’un creixement de les feines en negre. Molt habitual en molts dels països de l’Amèrica Llatina. Però que aquí està prohibit i pot tenir conseqüències tant per a l’empleat com per a l’ocupador. 

De fet, aquesta és una de les denúncies que des de fa temps s’està duent a terme des de l’associació Argentinos en Andorra. Des de fa temps s’explica que no existeix el treball a prova no remunerat, per exemple, i que per fer extres també cal estar degudament regularitzat. Però la situació va més enllà i són diversos els autònoms i comerciants degudament establerts al país que lamenten que hi hagi qui fa manicures o talla cabells en el seu propi domicili sense declarar absolutament res

Segons les dades de la policia, l’any passat es van fer 97 controls que van servir per localitzar en situació irregular 39 persones, una persona il·legal més que l’any abans (el 2022) tot i que es van controlar més persones. El 2023 en situació legal es van revisar 311 persones mentre que l’any abans, amb 90 controls, es van detectar 689 persones establertes laboralment de forma regular i, com s’ha apuntat, 38 il·legals. El 2023 es van sancionar 27 empreses pels 39 il·legals localitzats mentre que el 2022 hi va haver 26 empreses sancionades per un il·legal menys.

Comentaris (10)

Trending