El control de productes alcohòlics a la duana espanyola dificulta el subministrament de botigues

Un pla europeu esporàdic per vetllar per les exportacions i les importacions d’alcohols de grau, vins i cerveses a països tercers ha suposat un caos a la Farga de Moles durant tot el dia; la supervisió durarà alguna jornada més

Productes en un magatzem.
Productes en un magatzem.

El control de productes alcohòlics que les autoritats duaneres han estat realitzant durant aquesta jornada de dijous a la Farga de Moles, a banda del caos que ha generat en les instal·lacions duaneres, ha dificultat l’arribada de mercaderia, molta d’ella productes d’alimentació i de primera necessitat, en centres comercials, botigues i supermercats del Principat. De fet, fins ben entrada aquesta tarda els transportistes de mercaderia que habitualment haurien arribat a mig matí com a molt tard encara estaven ‘encallats’ a la duana.

Segons han explicat fonts duaneres, es tracta d’un control esporàdic però no pas inhabitual que fan els serveis duaners europeus per controlar les importacions i les exportacions d’alcohols de grau, cerveses i vins a països tercers. D’aquesta manera, segons que han explicat les fonts consultades, tots aquells vehicles que en arribar al punt duaner presentaven una factura on hi havia algun producte, fos quina fos la quantitat, alcohòlic era revisat de dalt a baix per comprovar que, efectivament, el transport d’alcohol se cenyia a allò facturat i, per tant, declarat.

WhatsApp Image 2021 05 20 at 16.17.40
Mercaderia dins d'un camió objecte del control, aquest migdia.

D’aquesta manera, hi ha hagut vehicles de gran tonatge que s’han hagut de descarregar pràcticament del tot perquè els agents encarregats del control de la duana espanyola poguessin comprovar que allò facturat es corresponia amb l’efectivament carregat al camió. D’aquesta manera, si bé els tràmits administratius no eren més dificultosos, sí que ho han estat sent els de control sobre terreny. Diversos camions s’han trobat encallats durant bona part del dia a la Farga de Moles, mentre es procedia al control descrit. Segons les fonts consultades, si els agents troben que no quadren el producte efectivament carregat al camió amb el que figura a la factura, hi ha una proposta de sanció.

El sector recomana retractilar els palets amb film transparent, carregar al final del vehicle, dur al camió mitjans de descàrrega i acumular comandes de productes alcohòlics per tal de no haver de descarregar el camió cada dia

Les fonts consultades han assegurat que no es tracta de cap campanya de control concreta ni que s’hagi activat cap alerta pel que sia. El d’alcohols és un control que de tant en tant, sense una periodicitat fixa ni encara menys sovintejada, es fa a les duanes. I que es du a terme durant diferents jornades, amb la qual cosa es dóna per suposat que el tràmit pot mantenir-se aquest divendres i, per tant, també les retencions i l’alentiment del procés per creuar la duana i poder traslladar la mercaderia a la seva destinació.

El malestar d’alguns transportistes ha estat i és més que evident. Tant dels xofers i auxiliars que han patit en primera persona i sobre el terreny els controls com del conjunt de les empreses i els destinataris dels productes. Cert que en alguns casos s’era conscient que aquests dies, en qualsevol moment, es duria a terme l’acció que s’ha posat en marxa aquest dijous. Però el caos ha estat molt major al previsible.  Els professionals del sector, per tal de reduir l’impacte, recomanen retractilar els palets amb film transparent, carregar al final del vehicle, dur al camió mitjans de descàrrega i acumular comandes de productes alcohòlics per tal de no haver de descarregar el camió cada dia.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending