La contractació de temporers es recupera però queda encara per sota d’abans de la pandèmia

Les empreses han agafat per la campanya de neu més del triple de treballadors que l’hivern passat, marcat per les restriccions als països veïns tot i que la xifra és inferior en un 14% a la del 2020

Un monitor d'esquí fent classe.
Un monitor d'esquí fent classe. GRANDVALIRA

La contractació de temporers s’ha recuperat, lògicament, en comparació a la campanya d’hivern 2020-21, marcada clarament per les restriccions de mobilitat aplicades als països de l’entorn. Les empreses han agafat més del triple de treballadors que ara fa un any. Les xifres, però, queden encara per sota de les que s’havien registrat abans de l’esclat de la pandèmia, en part perquè des del Govern també es va obrir una quota més reduïda.

Així es desprèn de la informació feta pública aquest dilluns des del departament d’Estadística. A 24 de gener, s’havia, de fet, esgotat el nombre de permisos inicialment obert des de l’executiu (4.200) i les empreses havien formalitzat la contractació de fins a 4.317 temporers, dels quals 2.977 extracomunitaris i 1.340 comunitaris. Això suposa una utilització del 102,8% de les autoritzacions previstes. Cal recordar que el decret de quota permet una ampliació excepcional de fins al 30%.

El salt més gran entre la temporada passada i aquesta s'ha viscut als hotels (de 595 treballadors contractats el 2021 a prop de 3.000) i a les botigues de lloguer

La dada contrasta de forma clara amb la registrada a meitat de la temporada (o, millor dit, de la gairebé no-temporada) de l’hivern 2020-21. Llavors, tot just s’havien formalitzat 1.281 autoritzacions. És a dir, entre fa un any i ara s’han contractat més del triple de treballadors.

Per sectors, el salt és especialment important en els hotels: de només 595 temporers agafats l’hivern passat a prop de 3.000 i en les botigues de material d’esquí (de 65 a 313). A les pistes, el nombre de contractes s’ha gairebé duplicat. Si l’any passat s’havien contractat 424 persones, ara hi ha 921.

El salt és lògic tenint en compte les circumstàncies que van afectar la temporada de neu de l’any passat, amb la mobilitat amb Catalunya i França restringida per les mesures imposades pels respectius governs per intentar frenar la pandèmia. Per això, cal remuntar-se a les xifres de campanyes d’hivern prèvies a l’esclat de la crisi del coronavirus per poder saber quin és l’estat real de la situació.

Justament, la temporada 2019-20, que va acabar abruptament al març amb l’esclat de l’emergència sanitària, s’havien autoritzat 4.605 permisos. A mitja campanya, les empreses havien contractat fins a 5.008 treballadors. Per tant, encara s’està un 14% per sota. Cert, però, que en part es pot explicar la davallada pel fet que, llavors, Govern havia obert una quota més elevada. L’altra explicació, lògica d’altra banda, és que les empreses han optat per una certa prudència.

Comentaris (5)

Trending