Compradors francesos per Nadal i encara gràcies

Govern assegura que França permetrà la mobilitat a partir del 15 d’aquest mes i manté els contactes amb Catalunya per l’equiparació amb l’Alt Urgell o la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran

Botigues tancades fa unes setmanes al Pas de la Casa.
Botigues tancades fa unes setmanes al Pas de la Casa.

Si el Govern i Ski Andorra han acabat acordant l’ajornament de l’obertura de les estacions com a mínim fins després de Reis és, entre altres coses i sobretot, per evitar una posició de força francesa. Per assegurar que França, si la situació sanitària no ho impedeix, permeti restablir la mobilitat amb Andorra a partir del 15 d’aquest mes, d’aquí dos dimarts, i com a mínim puguin arribar turistes a comprar i a fer algunes activitats al Principat. La gran pugna ara de l’executiu és intentar que Catalunya equipari el Principat a l’Alt Urgell o a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran.

Xavier Espot i el seu equip temien que el “concert europeu” deixés més aïllada encara Andorra en cas de no seguir les directrius globals. I per a França tallar qualsevol accés amb el Principat, i encara més a l’hivern, era d’allò més senzill. Cert que el cap de Govern ha parlat de “lleialtat” i de múltiples factors. Però els contactes de les darreres hores han anat en la línia d’intentar garantir que amb l’amenaça de les pistes obertes ja aturada del tot, Andorra pugui rebre aquell turisme francès de compres de sempre. Controlat. No pas massiu en excés. El 22 de desembre Espot passarà comptes amb el primer ministre francès, Jean Castex, en una trobada bilateral que ha de servir per avaluar múltiples qüestions.

Espot s’ha aferrat, en certa manera, a l’equilibri que “sempre hem advocat” entre França i Espanya, entre l’Arieja i Catalunya. “I això també reforça que hauria de ser possible que Catalunya” permeti la mobilitat com ho farà França a partir del 15 de desembre

Mentre la trobada amb Castex no arriba i esperant que la qüestió sanitària no empitjori a França, ara els contactes s’intensifiquen amb Catalunya. Espot ha explicat que es mantenen contactes sovintejats amb el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i que es té al costat l’Ajuntament de la Seu, amb el seu alcalde al capdavant, Jordi Fàbrega, i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell. També hi ha un contacte fluid amb l’ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros. Espot ha al·ludit a la “permeabilitat” entre els dos territoris, andorrà i urgellenc, i a la cooperació mútua, econòmica i social, des de temps ancestrals.

Per tant, es mantenen els contactes oberts per tal d’aconseguir l’equiparació territorial i intentar avançar en la desescalada catalana, que aquest dijous ha patit una reculada respecte de les previsions, el que de fet impedeix hores d’ara tenir la certesa que la mobilitat amb Catalunya es podria recuperar el 21 de desembre. Ben al contrari, fins a després de Reis no hi ha res de garantit hores d’ara, d’aquí que es busqui l’assimilació amb l’Alt Urgell per tal de poder rebre visites de l’altre cantó de la frontera i perquè els catalans resident al Principat puguin ‘beneficiar-se’ de la mobilitat interna a Catalunya també per qüestions sentimentals ara que arriben dates molt assenyalades en temps molt complexos.

Espot s’ha aferrat, en certa manera, a l’equilibri que “sempre hem advocat” entre França i Espanya, entre l’Arieja i Catalunya. “I això també reforça que hauria de ser possible que Catalunya” permeti la mobilitat com ho farà França a partir del 15 de desembre. “Sempre hem tingut aquesta paritat.” Sense garantir res, menys avui on tot està en l’aire i més amunt i tot, Espot s’ha mostrat “convençut” que es podrà assolir algun tipus d’entesa amb Catalunya. Almenys, “la receptivitat és plena” i “estem fent un bon treball”. Però ara per ara, només es pot pensar, i encara, que per Nadal hi haurà turisme francès. El de les compres i alguna cosa més.

Comentaris (4)

Trending