Els colliters tenen temps fins al 25 de setembre per declarar els sinistres en el tabac

S’ha allargat dues setmanes el termini ordinari degut al fet que alguns pagesos van replantar una part de la collita o fins i tot tota a mida que se’ls va anar morint

Camp de tabac, avui, amb algunes clapes producte de la mort de plantes.
Camp de tabac, avui, amb algunes clapes producte de la mort de plantes. Toni Solanelles

Fins al 25 de setembre, dues setmanes més del que sol ser habitual, els pagesos que conreen tabac tenen de termini per declarar els possibles que hagi experimentat la collita, especialment lligats aquest estiu amb la mort de les plantes producte d’un fong que encara s’ha de determinar quin és. S’ha ampliat el marge degut al fet que alguns colliters van replantar una part de la collita o tota a mida que es van començar a morir algunes plantes i no se sabia què passava. Per tant, hi ha alguns camps que van una mica més tard.

Fins llavors, fins a final del mes que ve, no se sabrà amb exactitud l’abast que haurà tingut la infecció provocada pel fong. Sembla clar que no es tracta del mateix bacteri que causa el míldiu, que enguany ha causat, per exemple, uns danys terrorífics a la vinya catalana. Encara està, però, pendent de determinar quin fong és. I tant l’associació de pagesos (APRA) com els propis colliters estan pendents de saber amb exactitud de què es tracta per mirar si cal dur a terme alguna actuació específica en les terres, amb l’objectiu que no quedin contaminades.

Camp de tabac, aquest dimarts, a Andorra la Vella

Relacionat

Un fong és el responsable de la mort de les plantes de tabac

Fa uns dies que ja es va informar d’un protocol d’actuació. Remoure les terres, arrencar les plantes amb arrels incloses… La part de la collita morta s’haurà de destruir totalment. Només l’afectada pel fong, òbviament. La resta, enguany, d’entrada, segueix el seu curs normal. Aquells que hagin patit perjudicis per culpa del fong, declarat pertinentment el sinistre, seran compensats com si s’hagués patit una pedregada que hagués inutilitzat totalment la planta. Els fons solidari de la pròpia APRA cobrirà el dany, la despesa.

Pel que fa a la collita de l’any passat, i davant la impossibilitat de fer la selecció corresponent a causa de la crisi sanitària, per evitar mals majors i possibles propagacions del virus, eventuals amplificacions dels contagis, finalment es va portar tota directament a cremar, al forn incinerador. L’operació ja es va dur a terme i els pagesos esperen com en altres activitats econòmiques el futur immediat amb molts interrogants. De moment, aquest any ja es va plantar la meitat de la collita habitual.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending