Un centenar d’establiments han demanat llicència per ser distribuïdors de loteria

Les vendes per Nadal i Reis, que suposen el 60% del total de l’any a les administracions, han estat força positives i s’ha constatat un augment respecte a anteriors temporades

Dècims de loteria exposats a un establiment.
Dècims de loteria exposats a un establiment. ARXIU

El passat mes d’agost tots els establiments que volien vendre productes de loteria espanyola havien d’adquirir-los obligatòriament a una de les quatre administracions del país. A més, s’havia de sol·licitar una llicència al CRAJ per poder fer-ho. Des d’aleshores, fins a un centenar de comerços han fet el tràmit per tal de ser distribuïdors, principalment de dècims. Així mateix, les vendes de cara al Nadal i Reis, que suposen el 60% del total de l’any, s’han produït de forma positiva i, fins i tot, amb un augment respecte a altres temporades.

Seguint el conveni entre el Consell Regulador del Joc (CRAJ) i la Societat Espanyola de Loterías y Apuestas del Estado (SELAE), es van licitar quatre punts de venda autoritzats per poder vendre els productes. Amb aquest procés, també es va deixar d’emetre de forma automàtica tota la loteria que es venia a diferents establiments – principalment bars –, i es va engegar un nou procés per poder obtenir una llicència i fer-ho de forma regulada. El director del CRAJ, Xavier Bardina, assegura que “ha sigut tot un èxit, perquè més establiments dels que es pensava l’han sol·licitada, i ens ha permès implementar aquest sistema amb tota normalitat”.

El sistema consisteix, en un primer pas, que és sol·licitar aquesta llicència al CRAJ, que suposa el pagament d’una taxa per tal de convertir-se en punt distribuïdor de loteria. El segon és el fet d’únicament poder adquirir els productes a una de les quatre administracions que estan regulades al país. Per tant, segons assenyala Bardina, i tot i que encara no s’ha acabat l’any, fins a un centenar d’establiments haurien completat del tot el procés. Des de les administracions, a més, el retorn que es té és molt positiu, “estan molt satisfets perquè el volum de venda s’ha incrementat notablement”. Tot això, tenint en compte que únicament es tenen dades des del mes d’agost i que no es tracta d’un any natural.

També s’ha notat “molt d’ànim” en la compra de loteria de Nadal, principalment, però també per la de Reis, i des de les administracions estan “molt satisfets”. De fet, aquestes dues dates suposen el 60% de les vendes del total de l’any. Tenint en compte el bon funcionament, i amb les previsions que l’any que ve el sistema ja estigui completament assolit i els establiments enregistrats, Bardina ha assenyalat que “m’atreviria a dir que hauran facturat un 25% per sobre del qual es fa habitualment”.

PUJADA DEL PREU DELS DÈCIMS PER AL 2023?

Des de la SELAE, fa pocs dies, va sortir el rumor que, de cara al 2023, es podria arribar a apujar el preu dels dècims. Es tracta d’un fet gairebé històric, que no s’ha donat des del canvi de la pesseta a l’euro, i pel simple fet d’adaptar-se a la nova moneda. Amb tot, l’actual situació d’inflació podria obligar a un petit augment. Bardina afirma que, de moment, no hi ha cap confirmació per part de cap organisme oficial. “Nosaltres els adaptarem al que sigui”, ha assenyalat el director del CRAJ.

La tendència després de la pandèmia ha estat a una major compra de loteria, sobretot de Nadal i del Nen, com s’ha assenyalat anteriorment. Per tant, aquesta possible pujada de preu Bardina considera que “poc ens afectarà”. Així, no es farà cap modificació en la previsió d’ingressos del CRAJ de cara al 2023 en aquest sentit i, sobretot, sense una confirmació per part de la SELAE.

 

 

Comentaris (4)

Trending