Un cas de coronavirus a un bar o restaurant no suposarà tancar l’establiment

S’aplicaria un protocol ràpid amb proves als contactes per comprovar si s’han produït uns contagis que es consideren poc probables “si se segueixen les recomanacions sanitàries”

Un instant del webinar organitzat per Actua.
Un instant del webinar organitzat per Actua. ACTUA

La detecció d’un cas positiu de coronavirus entre els treballadors o els clients d’un bar o un restaurant no suposarà necessàriament el tancament d’aquest establiment. Sí que hi haurà, però, una tasca ràpida per analitzar els possibles contactes i si la persona diagnosticada ha pogut contagiar més gent. De fet, aquesta possibilitat, s’assegura, serà mínima si se segueixen les recomanacions sanitàries marcades per al sector.

Aquestes han estat desgranades en el webinar organitzat per Actua i que ha comptat amb la participació de la ministra de Turisme, Verònica Canals; el director de Turisme, Sergi Nadal; i el cap d’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, Jesús Galindo. Un dels dubtes que han expressat els participants ha estat què podria passar si, un cop obert un restaurant o un bar, es detectés que algun dels treballadors o clients ha emmalaltit. Sobre aquest punt, s’ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat: això no suposarà, necessàriament, un tancament immediat del negoci.

La ministra Canals defensa que el protocol ha de donar "confiança" al "públic nacional, als treballadors i als turistes, quan arribin al país"

“Si hi ha algun positiu, que no s’esveri ningú. Si aquesta persona ha complert bé les mesures, a priori, no ha d’haver contagi”, ha apuntat Galindo, tot recordant, a més, que el país té ara una capacitat de poder fer proves i obtenir resultats ràpidament als possibles contactes per garantir que això no s’ha produït. Per això, ha remarcat, serà clau un seguiment acurat del protocol que s’ha dissenyat i que inclou, entre altres, una intensificació de les tasques de neteja ja habituals als establiments, garantir equips de protecció per als treballadors o garantir les distàncies entre les persones.

Així, per exemple, caldrà mantenir una separació d’1,5 metres o bé la instal·lació de mampares entre taules, que en cap cas podran estar ocupades per més de deu persones. De fet, a diferència del que es fa a altres països, no s’aplicarà cap limitació d’aforament a l’interior dels locals, però ja s’entén que aquest “quedarà molt reduït si s’aplica de forma correcta” el protocol de distància.

A banda, els empleats hauran de tenir la roba i el calçat exclusius per a les hores de treball, que s’haurà de rentar i desinfectar de forma exhaustiva. Durant la jornada, hauran d’evitar l’ús de mòbil o efectes personals. Per un motiu similar -el que aquests objectes puguin estar contaminats- també s’entén necessari que cal afavorir l’ús de monodosis en condiments com ara l’oli o la sal. Les taules s’hauran de parar quan arribi el client, no estar preparades prèviament i no estaran permesos els bufets d’autoservei.

La ministra Canals ha volgut destacar que el protocol és “un model consensuat entre el sector i el Govern” i que un dels objectius és “generar confiança tant pel públic nacional com pels treballadors com pels turistes quan arribin”. També ha remarcat la importància de “transmetre una imatge de país correcta i de les bones pràctiques sanitàries que ens han caracteritzat els darrers mesos”.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending