Els bars veuen molt complicat salvar l’escabetxina de tancaments tot i el relaxament de mesures

Tot i ser un dia festiu i “testimonial”, el fet de poder obrir de manera ininterrompuda facilita la feina “però hi ha molt poc client” i cada vegada es veu menys “recuperable” la situació

Les terrasses poden funcionar de manera ininterrompuda de les 7 del matí a les 7 de la tarda.
Les terrasses poden funcionar de manera ininterrompuda de les 7 del matí a les 7 de la tarda. Toni Solanelles

El relaxament de les mesures és benvingut. I alhora de treballar, no és el mateix poder tenir el local obert de forma ininterrompuda encara que s’hagi de frenar un parell d’hores per ventilar que no pas que s’hagi d’anar obrint i tancant. Això no treu, però, que el sector està altament tocat i que el tancament d’establiments a partir de l’any que ve serà molt notable. Així ho pronostica un dels portaveus de la Unió de Bars, Francesc Medina, que considera que “no hi ha una visió clara que es pugui recuperar”.

Aquest dimarts era el primer que els bars podien obrir de les 7 del matí a les 7 de la tarda, parant només un parell d’hores (de 12 a 13 hores i de 15 a 16 hores) per ventilar els establiments, això sense tenir en compte que la terrassa podia funcionar sense parar. Tant Medina com l’altre portaveu del col·lectiu, Heiko Kirchner, han coincidit en què la jornada “ha estat força tranquil·la perquè és festiu, però la gent està contenta”. “Que es pugui obrir de manera ininterrompuda està bé, però hi ha molt poc client. No hi ha turisme i hi ha molt teletreball”, deia Medina. Amb tot, Kirchner és del parer d’esperar uns dies per fer un balanç més perfilat. Per a Medina serà clau el comportament del cap de setmana.

Amb tot, és molt difícil que es puguin salvar gaires d’entre el 30 i el 40% d’establiments que el col·lectiu creu que s’acabaran enfonsant degut a la crisi del coronavirus. “Portem una càrrega que ja és molt difícil de recuperar. Més encara, no hi ha una visió que es pugui recuperar. I anar acumulant deute per després haver d’estar deu anys per remuntar quan també s’ha de viure és molt complicat”. Segons Medina, la sensació és que qui més qui menys intentarà passar el Nadal.  I a partir d’aquí hi començarà a haver moltes persianes que s’abaixaran de manera definitiva.

Més quan, recorda el portaveu de la Unió de Bars, “tothom diu que vindrà una tercera onada, però tothom està esperant el Nadal per fer-les de l’alçada d’un campanar. Si aquest és el comportament, ja m’explicaràs”, afirma un Medina que de manera personal assegura estar resignat, pràcticament, a haver de tancar la porta a partir de l’1 de gener, una circumstància que considera que podrien haver de fer molts dels altres companys perquè la situació no és sostenible.

Comentaris (1)

Trending