BancSabadell d’Andorra admet que viu amb incertesa la negociació de compra-venda

La junta general d’accionistes de l’entitat que pretén MoraBanc acorda repartir sis euros per acció després d’un exercici, el 2020, amb deu milions de benefici

Una imatge dels moments inicials de l'assemblea de BancSabadell.
Una imatge dels moments inicials de l'assemblea de BancSabadell. Toni Solanelles

Incertesa però serenor alhora. El director general-conseller executiu de BancSabadell d’Andorra (BSA), Josep Segura, ha reconegut aquest divendres que els professionals de l’entitat viuen amb “una situació d’incertesa” les negociacions establertes entre la seva matriu espanyola i la cúpula de MoraBanc per tal que la filial andorrana del Sabadell sigui absorbida pel banc històricament propietat dels Mora i els Aristot. També ha deixat clar que hores d’ara hi ha molts serrells per tancar i ha defensat la bona feina de BSA des de la seva posada en marxa.

Segura, poc abans d’una assemblea ordinària d’accionistes que ha acordat repartir sis euros de dividends per acció, ha explicat que esperen que durant la segona quinzena de juny o la primera de juliol l’operació de compra-venda estigui aclarida. El màxim responsable executiu de BSA ha recordat al costat del president de l’entitat, Miquel Alabern, que “som l’objecte de la transacció” i, per tant, hi ha molts aspectes que encara no els saben ni els poden saber. Almenys per ara. I ha afirmat que els professionals de BSA “no ens podem deixar distreure” per la “incertesa” i que s’ha de “saber conviure amb aquesta situació” per continuar complint “la nostra missió, que és obrir el banc cada dia. Gestionar, assessorar, concedir hipoteques, fer préstecs”.

Segura, que ha recordat que les converses entre la matriu i MoraBanc no eren objecte de l’assemblea, ha pronosticat que entre la segona quinzena de juny i la primera de juliol la situació s’haurà clarificat gairebé del tot

De fet, les negociacions de la matriu amb MoraBanc no feien objecte de l’ordre del dia de la junta general d’accionistes, que s’ha posat en marxa amb més del 76% de l’accionariat representat a la sala d’actes del Centre de Congressos d’Andorra la Vella. No obstant això, era clar que l’operació de compra-venda planava en l’ambient. Si hi ha acord, els accionistes minoritaris, poc més de 700, tindran la potestat de vendre les accions a MoraBanc pel mateix preu que hagi pactat la matriu espanyola del Sabadell o integrar-se a l’accionariat del blanc blau diluint, és obvi, el seu percentatge de participació accionarial de manera equitativa.

Tenir en compte els accionistes minoritaris és una de les premisses sobre les quals es fonamenten les converses, que estan molt avançades i ben encarades tot i que Segura ha mirat de ser prudent i no referir-s’hi en aquests temes. Sí que ha destacat el conseller-director general de BSA que les dues entitats que es podrien acabar integrant disposen d’uns “ratis excel·lents” i una “posició de mercat magnífica i en creixement”. El màxim executiu de la filial andorrana de Banc Sabadell en cap cas s’ha volgut referir a qüestions de preu i més enllà de reconèixer la incertesa no ha volgut parlar de l’afectació en els llocs de treball que podria tenir l’absorció de l’entitat per part de MoraBanc.

Sí que ha destacat Segura que a BSA hi ha grans professionals que ho continuaran sent i continuaran treballant de la mateixa manera des de la posició que els toqui. De fet, tant Segura com el president Miquel Alabern també han ressaltat ja durant la junta general el paper dels professionals del banc durant l’epicentre de la pandèmia i totes les decisions que es van prendre tant per protegir el personal com els clients i, alhora, oferir el millor servei possible. També ha remarcat Segura que el preu en què finalment es tanqui l’operació, si es tanca, no tindrà necessàriament una equivalència exacta amb la progressió que ha tingut BancSabadell a Andorra. Però ha deixat clar que la matriu espanyol “no està en cap situació crítica” que la porti a haver de deixar la plaça financera andorrana. Sí que hi ha, ha reconegut el conseller-director general de BSA una voluntat de “replegament”.

Miquel Alabern i Josep Segura donant comptes als mitjans de comunicació just abans d'iniciar-se la junta d'accionistes.
Miquel Alabern i Josep Segura donant comptes als mitjans de comunicació just abans d'iniciar-se la junta d'accionistes. Toni Solanelles

Tant el president de l’entitat com el conseller-director genera han coincidit a destacar davant els accionistes que el banc ha consolidat el benefici de dos dígits que ja va assolir  els anys 2017, 2018 i 2019, i que el resultat del 2020 -poc més de deu milions d’euros- s’ha assolit en un entorn de tipus d’interès baixos, de transformació accelerada del negoci financer que no afavoreix el desenvolupament de l’activitat bancària, i en un exercici excepcional, fortament marcat per la crisi sanitària i les seves conseqüències econòmiques.

Es reparteixen poc més de tres milions d’euros com a dividends. Els sis euros com a acció que fa que els accionistes que ho són des de l’inici ja hagin pogut més que recuperar la seva inversió. L’any passat, per un criteri de prudència i a demanda tant del regulador andorrà com per recomanació del BCE, BSA no va repartir dividends. Fer-ho no té “res d’excepcional” ja que el banc n’havia repartit des del 2006 quan va començar a tenir beneficis després d’implantar-se al Principat. Es tracta de tornar “a una certa normalitat” ara que la situació sembla “controlada”.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending