La banca no preveu per ara suprimir les comissions que paguen les empreses pels TPV

El sector bancari considera ineludible disposar d’un prestador de darrera instància per poder competir en igualtat de condicions amb altres places financeres

La moderadora, Noemí Rodríguez, i el director general de Banc Sabadell i president de torn de l'ABA, Josep Segura, en el visor d'una de les càmeres.
La moderadora, Noemí Rodríguez, i el director general de Banc Sabadell i president de torn de l'ABA, Josep Segura, en el visor d'una de les càmeres. CEA

Els bancs no es plantegen ara per ara suprimir les comissions que les empreses -com els comerços o els restaurants- abonen per les transaccions amb targetes de crèdit, pels TPV. Amb tot, aquesta demanda sorgida des de diferents sectors econòmics, com la Unió de Bars per posar un exemple, no està descartada del tot. Així ho ha explicat el director general de Banc Sabadell i president de torn d’Andorran Banking, Josep Segura, que també ha deixat clar que per al sector bancari és clau poder disposar d’un prestador de darrera instància.

Segura ha participat en un dels debats organitzats per la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) al costat de la directora de l’associació bancària, Esther Puigcercós, i el consultor financer i exministre d’Afers Exteriors Gilbert Saboya. Tots tres parlaven del sector financer davant la crisi generada per la pandèmia. Per a tots tres, aquesta crisi més enllà de comportar un canvi de model en general ha suposat per al sector financer un accelerador de la digitalització de processos que han assegurat que ja estava en curs i per a les quals les entitats, han afirmat tots tres, ja estaven preparades.

Els actors financers no veuen per ara una prompta solució per poder tenir accés a plataformes de pagament com el PayPal i es mostren molt cautelosos davant les criptomonedes

Els tres intervinents han coincidit en la bona qualitat dels serveis financers que es donen al Principat i l’alt nivell de personalització dels mateixos. Alhora, han destacat la ràpida evolució i l’important transformació, sobretot en matèria reguladora, que ha sofert el país els darrers deu anys. També han posat de relleu que la banca andorrana és molt més competitiva a nivell internacional del que potser internament es vol fer veure o es veu i han remarcat que la petitesa del sector i del país, òbviament, també suposa algunes limitacions com, per exemple, no tenir accés a plataformes com PayPal. I sobre aquesta qüestió no s’hi veu una prompta solució.

Segura i Puigcercós, especialment, han remarcat la necessitat que es tiri endavant l’Acord d’associació amb la UE per mirar de resoldre d’aquesta manera la necessitat de disposar d’un prestador d’última instància, que és la única forma de poder competir en igualtat de condicions amb altres places financeres. El director general de Banc Sabadell Andorra ha fet un símil futbolístic en destacar que “en un onze contra onze amb un àrbitre neutral” el sector bancari andorrà es veu en cor de jugar el partit, i en condicions. Però cal l’aixopluc, han dit, del Banc Central Europeu.

Si per arribar a aquell organisme europeu cal passar per una institució estatal, és a dir, si cal posar-se a cobert del Banc d’Espanya o del Banc de França, tant Segura com Puigcercós han afirmat que no hi ha cap tipus de preferència. El president de torn d’Andorran Banking també s’ha referit a l’entrada d’Andorra a l’FMI assegurant que “no és una exigència del sector bancari” malgrat que “la valoració és positiva”. Però que per als bancs, l’accés a l’organisme econòmic internacional suposa el mateix que per al conjunt del país i que, en qualsevol cas, tenir el suport de l’FMI “és una de política econòmica per al Govern”.

Andorran Banking passa de puntetes sobre eventuals fusions, que no creu que solucionaria res, i celebra l’accés a l’FMI tot deixant clar, però, que és una “eina de política econòmica per al Govern”

Els dos representants de l’associació de bancs han passat de puntetes a eventuals fusions (Puigcercós ha afirmat que “potser et soluciona el compte d’explotació dos o tres anys però després tornés a estar igual” i ha remarcat que l’important és “ser competitius”) i Segura s’ha mostrat força escèptic sobre les criptomonedes, tot remarcant que “són instruments paral·lels als estàndards que poden comportar certes problemàtiques, que no dic que les portin” i en relació amb les quals cal actuar amb cautela.

El president d’Andorran Banking ha reconegut també que es va posar sobre la taula la petició de suprimir les comissions dels TPV almenys ara que hi ha una situació molt complicada per a moltes empreses. “Hi ha predisposició a parlar-ne però no és evident”, ha ressaltat un Josep Segura, que ha deixat clar que ara aquesta qüestió no es planteja i que “no hi ha res de concret” tot i que “pot tornar a estar sobre la taula” perquè “ens en sortirem entre tots” i si s’han d’adoptar algun tipus de decisions en pro del teixit empresarial es faran perquè, s’ha recordat durant la xerrada, la banca en aquesta ocasió “forma part de la solució i no del problema”.

Comentaris (2)

Trending