L’APBI considera que l’expropiació temporal de pisos buits “és pròpia dels règims autoritaris”

L’entitat creu que Govern “ha anat massa de pressa” amb el pla de xoc de l’habitatge, tenint en compte que “no es pot actuar segons de quines maneres” i pot generar inseguretat jurídica

Edificis d'Andorra la Vella.
Edificis d'Andorra la Vella.

L’Associació de Propietaris de Béns Immobles considera que Govern ha actuat “amb molta pressa” en l’elaboració del futur projecte de llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge. Una de les mesures que segurament generarà més controvèrsia és el fet de poder expropiar temporalment els pisos buits, els propietaris dels quals no els vulguin posar al mercat, sigui de lloguer o de venda. En aquest sentit, des de l’entitat consideren que “la paraula expropiació és pròpia de règims autoritaris”.

L’ocupació forçosa dels pisos buits que no es vulguin posar al mercat de lloguer o cedir-los al Govern ja ha començat a generar molts dubtes. Un dels col·lectius que els planteja és el dels propietaris de béns immobles. El president de l’APBI, Toni Bea, ha exposat que “pot generar inseguretat jurídica i cal veure com s’implementarà legalment i de forma operativa”. Critica que el Govern “fent servir una paraula pròpia de règims autoritaris, com és expropiació, encara que sigui temporal, es pretengui solucionar una casuística per la força”.

Els quatre ministres just abans de comparèixer davant la premsa.

Relacionat

Govern defensa que forçar la cessió de pisos buits per posar-los a lloguer no vulnera la Constitució

L’entitat remarca que sempre ha defensat que “liberalitzar el camí per tal que el sector funcioni, i en línia amb això, el que realment és important no és aplicar una política punitiva, sinó buscar mesures que estimulin al sector”.

Bea considera que “no es pot actuar segons de quines maneres” i creu que el Govern ha actuat “amb pressa i es tracta de corregir errors d’aquest executiu i dels anteriors que han portat el sector de l’habitatge a una situació de molta tensió”

Bea considera que “no es pot actuar segons de quines maneres” i creu que el Govern ha actuat “amb pressa i es tracta de corregir errors d’aquest executiu i dels anteriors que han portat el sector de l’habitatge a una situació de molta tensió”. Sobre la prohibició de noves promocions d’habitatges per part d’empreses estrangeres, exceptuant aquelles que es destinin al lloguer, diu que “es demonitza l’impacte de la inversió estrangera en el sector de la construcció, per una banda, mentre que per l’altra s’ingressen importants quantitats gràcies a aquesta activitat”. Afegeix que la inversió forana ha suposat l’increment de promocions portades a terme per empresaris de fora què en molts casos, han volgut fer negoci a Andorra, però que malauradament, en diverses ocasions, el benefici no s’ha quedat al país.

Per la seva part, des de la Cambra de Notaris es vol esperar a tenir el text definitiu de la llei per “analitzar-lo en el seu vessant tècnic, sobretot per la part que afecta la inversió estrangera en immobles i directa i les retencions fiscals per les plusvàlues immobiliàries.

El president de l’APBI, pensa que, una vegada més, s’està enviant un missatge de manca de seguretat jurídica perquè “han canviat les normes de cop”. En el cas dels allotjaments turístics, remarca que “cal plantejar el model de turisme que vol Andorra”.

Comentaris (28)

Trending