Andorra Telecom admet que les negociacions amb Europa van per llarg i són complexes

L’operadora es mostra tranquil·la pel fet que els turistes deixin de pagar a les seves companyies sempre que els ingressos per ‘roaming’ de la parapública andorrana, de 21 milions el 2022, no caiguin de cop

El director general d'Andorra Telecom, Jordi Nadal.
El director general d'Andorra Telecom, Jordi Nadal. Toni Solanelles

A Andorra Telecom “estem tranquils” davant les negociacions amb la Unió Europea (UE) per l’acord d’associació i la implicació que ha de tenir en matèria de telecomunicacions. “Les coses van lentes”, ha reconegut el director general de l’operadora, Jordi Nadal, que ha explicat que es tracta d’una negociació complexa. Al final del camí els turistes que visiten Andorra deixaran de pagar itinerància. Aquest fet, ha admès Nadal, ja és ben vist. El que amoïna és que la companyia no deixi d’ingressar diners per ‘roaming’ de cop i de manera molt important.

Andorra Telecom va ingressar el 2022 en xifres rodones, 21 milions d’euros pel concepte d’itinerància. N’havia pressupostat 20 milions. Per aquest exercici en curs, l’operadora ha projectat una recaptació per l’esmentada partida de 19 milions. És una estimació “realista”, ha assegurat Nadal, que s’ha mostrat totalment d’acord amb la frase que va pronunciar el cap de Govern, Xavier Espot, en una conferència a Barcelona, i que feia referència a que “els turistes no paguin” pel consum de dades mòbils quan viatgen a Andorra.

Nadal ha explicat que Andorra Telecom té acords amb prop d’una trentena d’operadors de tot el món, i especialment de l’Europa occidental, que ja suposen que els seus respectius clients no paguin ni un cèntim d’euro quan es comuniquen per mòbil des del Principat estant. Entre aquests operadors, hi ha tots els francesos excepte Free. Per tant, la majoria de turistes francesos que vénen al Principat no s’han d’amoïnar pel mòbil.

Aquesta situació, però, no és dona amb les operadores espanyoles, a les quals no els interessa suprimir el cobrament dels consums a partir de les tarifes que creguin escaients quan els seus clients es desplacen fins a Andorra. Sí que ha admès Nadal que “hi ha hagut una rebaixa” tarifària però lluny de ser gratuït encara. Això sí, ara ja no es produeixen els “accidents” que havien arribat a passar i que generaven factures d’alguns centenars d’euros. Fins i tot alguns milers. “Ara hi pot haver un accident de 50 euros, i encara que són diners, no és una catàstrofe”.

Les negociacions bilaterals entre companyies fa anys que es donen de manera habitual. El que suposaria l’acord un acord d’associació és que s’obligaria a les companyies europees, totes, a no cobrar res als seus clients quan aquests estiguin a Andorra. En canvi, les operadores sí que haurien de pagar a Andorra Telecom. I Andorra Telecom hauria d’abonar també diners a les seves col·legues pels consums dels andorrans quan van a fora. La mare dels ous és negociar aquestes aportacions a fer o rebre. I mirar que el diferencial sigui clarament positiu per a Andorra Telecom.

Comentaris (5)

Trending