L’AGIA té clar que les pròrrogues dels contractes aniran més enllà del 2027 perquè “hi ha eleccions”

Gerard Casellas aposta perquè hi hagi un esglaonat alliberant els pisos més vells i creu que hi ha moltes llars “que destinen menys d’un 30% dels ingressos a l’habitatge”

Taula rodona del SIMA de Pere Augé i Gerard Casellas.
Taula rodona del SIMA de Pere Augé i Gerard Casellas.

El president del Col·legi de Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Gerard Casellas, té clar que les pròrrogues dels contractes de lloguer aniran més enllà del 2027 perquè “hi ha eleccions i ningú s’atrevirà a tocar-ho”. En el marc del Simposi Internacional de Màrqueting d’Andorra (SIMA) sota el lema ‘Hola, ad.eu!’ considera que hi hauria d’haver un esgraonat perquè l’impacte no sigui molt important de cop alliberant els pisos més vells.

El 2027 és l’any en què les pròrrogues automàtiques als contractes del lloguer s’haurien d’aixecar perquè l’executiu considera que ja es podran veure alguns resultats de la llei òmnibus que a hores d’ara està a tràmit parlamentari. La ciutadania està expectant què passarà d’aquí a poc menys de tres anys. Gerard Casellas té clar que “aquell serà un any electoral i, per tant, ningú s’atrevirà a tocar res perquè hi hauria un mal social. Això vol dir que continuaran”.

“Penseu hi ha gent que entre el contracte i les pròrrogues automàtiques porten més de deu anys i el mercat ha canviat molt”

No s’ha atrevit a dir quin termini els contractes continuaran prorrogats, però el que sí que assenyala que caldrà que hi hagi un esgraonat i alliberar els més vells. “Penseu hi ha gent que entre el contracte i les pròrrogues automàtiques porten més de deu anys i el mercat ha canviat molt”, ha exposat. En aquest sentit, recorda que el 2027 hi haurà un percentatge molt alt de persones que esgotaran el seu contracte.

El president de l’AGIA ha lamentat que no hi hagi estadístiques sobre el percentatge que destinen les llars a pagar l’habitatge, però especulant amb les dades, ha manifestat que “avui hi ha moltes persones que paguen menys del 30% i les rendes familiars són més superiors al que la gent es pensa.”

Gerard Casellas ha manifestat que “el creixement d’Andorra ha vingut per la immigració hi ha hagut una impossibilitat d’adaptar l’oferta a la demanda”. Ha manifestat que a Catalunya, en les zones tensades s’ha vist com els preus han baixat un 4%, però l’oferta ho ha fet un 17%. En aquest sentit, posa en relleu que “s’han de prendre mesures i els resultats del parc públic d’habitatge no es veuen immediatament. També ha remarcat que els 500 pisos que diu l’executiu que hi haurà al final de la legislatura “no seran suficients per equilibrar l’oferta i la demanda. Ens hem de plantejar com volem continuar creixent”.

Per la seva part, Pere Augé, president d’Augé Grup, exposa que “cal aconseguir que els ciutadans tinguin una millor qualitat de vida”. Considera que s’ha cremat una primera etapa pel que fa a la inversió estrangera que la titlla “d’aprenentatge” i s’ha arribat al 2024 “amb un tipus d’inversor que ha equilibrat el nostre PIB”. És conscient que la inversió que ha arribat “no era l’esperada i ara hem de passar a la pròxima pantalla i treballar perquè n’arribi una de més qualificada.”

COOPERATIVISME

Sobre l’habitatge, aposta pel cooperativisme per fer més fàcil l’accés als lloguers econòmics. Ha posat l’exemple de Suïssa on “els cooperativistes contracten els arquitectes i constructors amb un préstec que li ha atorgat el banc i pots pagar un lloguer d’entre 600 i 700 euros per habitatges d’entre 60 i 70 metres”.

Sobre l’acord d’associació, diu que “és una oportunitat, però ens cal una guia. Serà un fracàs si no el sabem utilitzar”.

Etiquetes

Comentaris (20)

Trending