L’Acoda alerta: sense més obra pública es poden perdre llocs de treball

L’entitat reclama que es tingui en compte el sector de la construcció a l’hora d’impulsar mesures de reactivació, que no es redueixi les inversions del Govern i que es facilitin els projectes privats

Una màquina treballa a les obres del vial lauredià.
Una màquina treballa a les obres del vial lauredià.

L’Associació de Contractistes d’Obres (Acoda) ha rebut “amb preocupació” l’anunci fet pel Govern que, per ara, no es preveu cap nova licitació pública aquest any. Des de l’entitat s’alerta que això pot provocar pèrdua de llocs de treball, perquè hi ha empreses que estan dimensionades comptant amb aquesta part d’activitat. També reclamen que es tingui en compte el sector a l’hora de planificar mesures de reactivació, entre les quals hauria de figurar el foment de les obres privades.

El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, va anunciar el dimarts que, per ara, no es preveia treure a licitació cap nova obra pública enguany. Calia, va justificar, reduir la despesa en aquest àmbit davant el cop per a les finances públiques que pot suposar la crisi del coronavirus. Per tant, la inversió es limitarà a la continuïtat dels projectes ja engegats i a aquelles actuacions essencials, bàsicament, assegurar la zona de la Portalada.

Obres a la Portalada poc després de l'esllavissada.

Relacionat

El Govern tanca l’aixeta de l’obra pública

Des de l’Acoda, però, s’han rebut amb inquietud aquests plans. La seva gerent, Mònica Dalmau, recorda que “ja fa dies que estem reclamant que no es comprometi la inversió pública”, tot indicant que “hi ha moltes empreses que estan dimensionades” pensant en el volum d’obres inicialment establert al pressupost del 2020. Per tant, alerta, “això tindria conseqüències en aquests negocis”, especialment pel fet que es podria “ressentir el nombre de treballadors”, un aspecte que, afirma, “no volem”.

"Pot sembla que tenim activitat i feina, però això no vol dir que a curt o mtijà termini puguem patir", adverteix la gerent de l'entitat, Mònica Dalmau

Des de l’entitat s’admet que, per ara, el sector sembla resistir bé les conseqüències econòmiques de la pandèmia de la Covid-19. Per exemple, no hi ha constància que s’hagi hagut de demanar ni cap suspensió de contractes ni cap reducció de jornada, però també s’avisa que això pot canviar en poc temps. “Pot semblar que tenim activitat i feina, però això no vol dir que a curt o mitjà termini puguem patir”, apunta Dalmau. De fet, té clar que “si es retira tota l’obra pública, que teníem en compte, tindrà incidència en els llocs de treball”.

Per això, des de l’Acoda es considera que el sector de la construcció, tot i la seva actual situació, “ha de ser tingut igualment en compte” a l’hora d’elaborar el pla de mesures per a la reactivació econòmica. Entre altres coses, demanen que la inversió pública no s’aturi. I no només la de Govern, sinó també la d’altres àmbits. “Totes les administracions han de col·laborar per veure quins projectes es poden replantejar i tirar endavant. És una feina que demanem i que és important per com està ara estructurat i dimensionat el sector”, considera la gerent de la patronal.

Una altra mesura que es considera important és implementar “mecanismes per facilitar l’obra privada”. Sobre aquest punt, es valora de forma positiva el fet que el nou reglament de la construcció “parli de tràmits simplificats”, ja que “fer més àgil la gestió de cara al promotor és interessant”. Sobre el text es destaca també que és “un pas per evitar situacions com les de la Portalada”, però també per impedir que hi hagi “obres que quedin en estat precari”.

Aquesta darrera mesura, a més, beneficia les constructores, ja que farà més difícil que “les empreses puguin quedar afectades per una aturada”, ja que “és el pitjor que et pot passar”. En aquest sentit, Dalmau recorda que quan es contracta una constructora per tirar endavant un projecte privat aquesta “també fa una inversió per poder afrontar les obres” i, en cas d’aturada, pot suposar un seriós problema per a l’empresa. Per això, s’entén que la nova normativa “ajudarà al fet que darrere de les obres hi hagi un pla financer ben fet, amb prou suport” i, per tant, “ens trobarem amb menys que s’interrompin”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending