El 2021 arriba amb congelació de tarifes i pujada del salari mínim i les pensions més baixes

La majoria de preus públics i taxes queden congelats però els propietaris de gossos, en quatre parròquies, hauran de pagar per la tinença i també s’han de començar a fer les analítiques per identificar les tifes

La taxa de tinença de gossos serà una de les novetats del nou any.
La taxa de tinença de gossos serà una de les novetats del nou any. ARXIU

A diferència d’altres anys, el 2021 arriba sense gaires novetats que afectin la despesa dels ciutadans. En certa forma, així ho exigeix la crisi econòmica derivada de la pandèmia del coronavirus. Tarifes com les de l’electricitat o el transport es mantenen congelades, igual que la majoria de preus i taxes comunals. Les principals novetats són les figures que algunes corporacions creen per grava la tinença d’animals. En canvi, algunes llars sí que veuran incrementar els ingressos via la pujada del salari mínim i de les pensions més baixes.

Els canvis d’any acostumen a suposar notícies negatives per a les butxaques. És habitual aprofitar per actualitzar tarifes i preus. El 2021, però, serà una excepció relativa. La situació econòmica aconsella ser prudents amb aquestes decisions. Per exemple, al contrari que en altres exercicis, les tarifes elèctriques es mantindran congelades. FEDA ja va preveure un increment del 0% i Govern, per tant, no ha tocat les que ja estaven vigents.

Ni les tarifes elèctriques ni les de taxis o busos pugen, com tampoc ho faran els lloguers ja que la previsió és que l’IPC tanqui en negatiu

De fet, cal tenir present que la inflació, a manca de la dada de desembre, acabarà, si no hi ha cap sorpresa, en números vermells. És a dir, en línies generals, el cost de la vida no només no haurà pujat sinó que, de fet, hauria caigut. La previsió estimada seria d’un -0,2%.

Altres serveis públics també mantenen el cost. Per exemple, l’executiu tampoc ha modificat les tarifes del taxi o dels autobusos. De fet, aquestes darreres estan, fins i tot, pendents de l’aplicació de nous sistemes de pagament que podrien suposar un abaratiment. En concret, la previsió seria impulsar un abonament mensual de 30 euros amb viatges il·limitats i un de mig any a 180.

Un dels busos del transport públic.

Relacionat

El transport públic tindrà una tarifa mensual de 30 euros amb viatges il·limitats

En canvi, el que sí que porta l’any nou és una millora del salari mínim interprofessional. Pujarà un 3,5% i passarà dels 1.083 euros mensuals a 1.121,47. D’aquesta forma es manté la tònica dels darrers anys amb la voluntat de situar-lo sota els estàndards que marca la Carta Social Europea a finals de legislatura. A banda, via la Llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i de millora del poder adquisitiu també apuja les pensions més baixes i les de solidaritat en el mateix percentatge. El text, a banda, congela novament els lloguers. Aquells que finalitzin al llarg del 2021 es podran renovar amb la mateixa renda per un any més.

Pel que fa a taxes i preus públics comunals, amb comptades excepcions, queden congelades. Les corporacions entenen que no és el moment d’aplicar increments. La novetat, però, és que a quatre parròquies es posa en marxa la taxa per tinença de gossos. Concretament, a Ordino, la Massana, Sant Julià i Andorra la Vella. Serà de 25 euros anuals. A banda, vinculada a les mascotes també hi ha el cost de les analítiques per fer el genotipatge dels cans i, d’aquesta forma, identificar les tifes que no es recullin. Els comuns subvencionaran les proves durant els primers vuit mesos.

Etiquetes

Comentaris

Trending