Dos andorrans empresonats a Ponent en el marc d'una operació contra el contraban de tabac

Comentaris

Dos andorrans empresonats a Ponent en el marc d\'una operació contra el contraban de tabac
Dos andorrans empresonats a Ponent en el marc d\'una operació contra el contraban de tabac

Dos homes de nacionalitat andorrana estan tancats a la presó lleidatana de Ponent des de fa un parell de dies després de ser detinguts, a Bellver i a Guardiola de Berguedà, respectivament, en el marc d’una operació de la guàrdia civil contra el contraban de tabac procedent del Principat. Un dels detinguts ara empresonat, Oliver H. P., és un conegut contrabandista amb un llarg historial delictiu que va més enllà del transport il·legal de tabac. Com en altres ocasions, tan ell com el seu col·lega també arrestat, J. G. T., van envestir els vehicles de la guàrdia civil que els perseguien.

L’operació, que es manté oberta, ha permès detenir deu persones, els dos andorrans esmentats i vuit persones més que es mouen a l’entorn del contraban a l’Alt Urgell i a la Cerdanya. Per ara, s’han comissat un total de 4.262 paquets de tabac ros de diverses marques. El conjunt del paquet està valorat en 17.775,30 euros. Per arribar a aquesta quantitat, fonts de la defensa dels dos empresonats andorrans han afirmat que s’han sumat els cartrons localitzats en els vehicles dels uns i dels altres i, també, els paquets que es van trobar en un mas del nucli d’Ardovol, al municipi ceretà de Prullans, que servia com a punt intermedi de càrrega i descàrrega. D’emmagatzematge.

La guàrdia civil calcula que el grup hauria introduït a Espanya, en el darrer mes, tabac valorat en mig milió d’euros. La defensa dels acusats, però, consideren que és molt agosarat fer aquests càlculs i han assegurat que de les diligències practicades, és molt complicat considerar provada l’esmentada xifra. Encara més: els detinguts no configurarien, segons les fonts consultades, una sola banda. Serien la suma de dues que, esporàdicament, coincidien en la finca ceretana, que es feia servir com una mena de magatzem.

Una part dels detinguts serien ‘fardistes’. Aquesta via, segons les fonts consultades, s’estava investigant des del mes de setembre. El fet de localitzar el cap de setmana Oliver H. P., molt conegut en els ambients contrabandistes, conduint un vehicle amb tabac en el seu interior, va disparar l’interès de la guàrdia civil i va fer espetegar l’operació. Segons les defenses, es tractaria de dos grups diferenciats. Els que passaven tabac per la muntanya i els que ho feien amb cotxes i, suposadament, sempre sense arribar al límit dels 15.000 euros que marxa la infracció administrativa del delicte penal. 

De fet, en el vehicle que conduïa O. H. P. -que no era de la seva titularitat- hi havia tabac per valor de poc més de 10.000 euros. J. G. T., que sí que pilotava un cotxe propi, també portava alguns cartrons, però per un import molt inferior a la del seu company. Per la guàrdia civil, els dos andorrans serien els principals responsables de tot l’entramat, fet que neguen els seus defensors, que recorreran contra l’empresonament dictat pel jutjat d’instrucció número 1 de la Seu davant l’Audiència de Lleida. 

Però mentre els afectats minimitzen la seva implicació en l’afer, el cos militar espanyol, que avui ha informat del desenvolupament de l’operació en un comunicat, considera que ha desmantellat una de les bandes principals de trasllat de tabac des d’Andorra a l’Estat espanyol. Per a la Benemèrita, per exemple, J. G. T., que ja tenia també antecedents, seria qui encapçalava les suposades caravanes .

En l'operativa del grup, segons la guàrdia civil, es van detectar fins a un total de vuit vehicles amb els seus ocupants i un gran nombre de persones que, ocultes en el terreny, realitzaven funcions de contravigilància i pilotatge del transport per evitar ser detectats. Els guàrdies civils responsables de la recerca van observar també que en aquests trasllats de tabac s'adoptaven moltes mesures de seguretat per evitar ser descoberts.

Comentaris

Trending