Divuit candidatures per al 13-D i una gran batalla a Andorra la Vella

Comentaris

Divuit candidatures per al 13-D i una gran batalla a Andorra la Vella
Divuit candidatures per al 13-D i una gran batalla a Andorra la Vella

Divuit candidatures concorreran a les eleccions comunals del 13 de desembre. Hi haurà parròquies per a tots els gustos: des d'Andorra la Vella i Escaldes, on els electors podran triar entre quatre propostes, fins a Canillo, on sols es presenta Demòcrates per Andorra (DA) com fa quatre anys. Sobre el paper, serà a la capital on més batussa hi hauria d'haver. A la resta de parròquies hi ha una llista que, en principi, pesa força més que l'altra o les altres. Això sí, caldrà veure, per exemple, la força que poden tenir els liberals i els socialdemòcrates a Encamp, una altra parròquia on malgrat la supremacia d'UP DA cal veure com respon la ciutadania a la marxa de Jordi Mas entre molts altres variables. A Sant Julià, finalment ha sorgit una plataforma que pretenia ser d'aliança contra Unió Laurediana (UL) i que ha acabat sent d'allò més enrevessada. Qui més plomes hi hauria deixat seria el PS, en aquest cas, que té tots els números de perdre dos militants amb certa rellevància pública els darrers anys: Rossend Areny i Bruno Bartolomé. En canvi, DA, o la línia governamentalista del partit, ha aconseguit pràcticament el que volia. 

Gràcies a Laurèdia en Comú, que mirarà de capitalitzar, Demòcrates, amb una llista de molt compromís a la Massana, serà la única força amb implantació a totes les parròquies. Els liberals estaran presents, directament o indirectament, en solitari, amb pactes o a través de formacions associades, a totes les parròquies a excepció de Canillo, on també hi ha hagut ball de bastons fins a darrera hora. El PS ha preferit fer només tres llistes però, dins de les possibilitats, mirar que fossin les més sòlides possibles. Donarà llibertat de vot en la resta de parròquies, però sembla evident que farà costat a Ciutadans Compromesos a la Massana, a la candidatura liberal a Ordino i és probable que a la nova plataforma de Sant Julià. Socialdemocràcia i Progrés sols ha pogut capitanejar dues llistes 'ciutadanes' que ha denominat Sentit Comú. Escaldes i especialment Andorra la Vella són les seves apostes. En canvi, a Encamp va trencar amb el PS i al final no ha pogut fer res. Mentrestant, algun dels seus membres estan integrats a Laurèdia en Comú. Finalment, la presència dels Verds en aquestes eleccions és gairebé testimonial. Però reforcen les candidatures liberals o associades de la Massana, Escaldes i Encamp. 

 


CANILLO

DA es queda sol

Si aquest matí de dimecres no canvia l’escenari, la parròquia més extensa territorialment parlant del país però amb menys electors tornarà a tenir una sola candidatura. La candidatura dels Casal (Marc Casal, Rafel Casal i Miquel Casal). És a dir, un DA amb moltes reminiscències al passat i al poder de Soldeu però que lideren un canillenc de Ransol, Josep Mandicó, i un canillenc de Canillo que va estar a la corda fluixa durant molts dies: David Palmitjavila. S'assegura que hi ha molta estratègia en el disseny de la llista demòcrata. El que és clar és que serà difícil que al davant hi tinguin cap altre contendent. Després que un grup d’’aventurers’ (Ricard Riba, Sergi Ricart, Didier Brard i Thierry Piccino) anunciés que no havia reeixit la llista blanca que miraven d’impulsar, tampoc els liberals sembla que se’n sortiran de tancar candidatura. La jornada de dimarts s’ha acabat amb un intent fallit. Amb Dolors Cabot encara disposada a lidera la llista, ha faltat qui la volgués acompanyar en el tàndem capdavanter (les pressions demòcrates hi han tingut a veure i l'exministre Carles Font tampoc no ha volgut assumir el repte). A més, també faltaven alguns integrants per poder completar la llista.

DA: Josep Mandicó, David Palmitjavila; Marc Casal, Rosa Maria Mandicó, Cerni Pol, Josep Font, Núria Martínez, Michel Naudi, Miquel Casal, Rafel Casal, Sandra Balcon, Anselm Angrill.
Ld'A IND: La candidatura que finalment estava disposada a encapçalar Dolors Cabot no ha quallat.

ENCAMP

UP DA vol mantenir-se davant dos rivals durs

Qui anirà de bòlid en aquesta parròquia serà Socialdemocràcia i Progrés (SDP) després de descartar un pacte amb el Partit Socialdemòcrata (PS). Joan Sans i Pere Marsenyach seran els capdavanters d’aquesta formació. I malgrat que l’actual conseller de l’oposició comunal ha parlat “d’il·lusió”, el que realment sentia era el lament pel “ball de cadires”. Sans és conscient que sense arreplegar tot el centre-esquerre de la parròquia, retornar el comú a aquest corrent ideològic és més complicat. El cònsol menor, Jordi Torres Arauz, i la consellera major, Ester París, parteixen amb cert avantatge tot liderant una parcialment renovada llista d’Units per al Progrés (UP DA). Hauran de veure fins on arriba l’efecte de l’acord comunal amb Saetde i fins on s’acaba projectant la irrupció, per bé i per mal, de l’empresari Jordi Troguet, com a cap de llista liberal. La candidatura de Ld’A, amb algunes de les peces que incorpora, espera ‘rascar’ tant de DA com del centre-esquerre, vist que compta amb el suport dels Verds encara que no sigui d’una forma clarament explícita.

UP DA: Jordi Torres Arauz, Esther París; Aleix Varela, Jordi Rich, Laura Mas, Jordi Rogel, Josep Maria Mas, Xavier B. Fernández, Xavier Palacios, Barbara Bauza, Ismael González, Edith Rascagneres, Trinitat Casadevall i Alfons Martisella.

PS Independents: Joan Sans, Pere Marsenyach; Elisabet Pirot, Jordi Torné, Iolanda Vigo, Joan-Ramon Borra, Joan Solsona, Eduard Ricard Garcia, Neus Meca, Martí Pubill, Laurence de Oliveira, Andreu Ruiz, Maria Josep Loncà, David Rios.

Ld’A: Jordi Troguet, Maribel Lafoz; Daniel Casabella, Josep A. Ayala, Xavier Aranda, Xavier Fernández, Milagros López, Alain Arias, Juan Martínez, Jennifer Ibáñez, Joan Terrones, Judith Torres, Enric Pujal, Antoni Pereira.

SDP: no hi ha llista al final


ORDINO

Foc nou liberal vers l'equip d'ACO

Dues ensenyants independents, amb bona relació entre elles, i que conflueixen en una llista que sobre el paper ideològic pot semblar allunyada de les seves trajectòries (Sandra Tudó i Eva Choy) miraran de portar la llista liberal amb el suport explícit però a segona fila d’Enric Dolsa. La direcció liberal confia en fer un bon paper a Ordino després de la dificultat de confeccionar candidatura. Davant hi tindrà un dels equips que més bona sensació ha causat entre els presents al congrés demòcrata. No ja entre els militants ordinencs. En general. Josep Àngel Mortés i Gemma Riba s’han rodejat de pesones de la seva confiança i que representen renovació, preparació i una bona dosi d’equilibris entre el cos electoral. Mortés, Riba, Samuel Duró, Vanessa Fenés, Xavier Herver… hauran de veure fins on tiben la directora de l’escola de segona ensenyança ordinenca i l’exsecretària general del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) i cap d’estudis de Formació Professional. Aquestes darreres tenen garantit el suport d’una bona part del ‘sector Adellach’. Encara que amb Sam Duró a la llista d’Acció Comunal d’Ordino (ACO DA) el vot de casa Ramonguem de ben segur que tindrà també força color taronja.

ACO DA: Josep Àngel Mortés, Gemma Riba; Samuel Duró, Vanessa Fenés, Xavier Herver, Marc Pons, Jordi Serracanta, Maria del Mar Coma, Cristina Rico, Sabina Baró, Anabel Caetano i Martí Areny.

Ld’A: Sandra Tudó, Eva Choy; Josep Maria Font, Roser Carmona, Lluís Albert López, Núria Fius, Òscar Sánchez, Jordina Bringué, Gerard Berné, Jordi Carchat, Alain Molné i Albert Pérez.

LA MASSANA

Corredisses demòcrates en territori del Baró

Ciutadans Compromesos (CC) ha reunit un centenar llarg de persones en la presentació d’una candidatura que manté la meitat de l’actual majoria comunal i en renova l’altra meitat. La il·lusió i tensa tranquil·litat de David Baró, Raül Ferré, Olga Molné i companyia, amb la llista tancada des de fa dies, contrastava amb la frenètica recerca de noms, de persones, del que fos per tal que DA i el ‘garrallisme’ puguin ser presents a la Massana. Hauran de córrer fins a darrera hora i no està clar que els demòcrates puguin tenir candidatura massanenca (CC té suport liberal). Però ningú no dubta que encara que sigui d’ultra-compromís, hi haurà llista. Toni Martí ha estat pressionant molt l’exministre de Cultura Albert Esteve fins que no ha tingut més remei que acceptar liderar una llista que presentarà David Montané i tindrà Judit Villaró al segon lloc. Abans d'arribar a la solució última que encara s'està cuinant, fins i tot el cap de l'executiu hauria encrespat l’actual titular del ministeri d'Esports i Cultura, Olga Gelabert, en insinuar-li que si no hi hagués més remei hauria de sacrificar-se. Aquesta opció ha quedat del tot descartada. L'actual conseller a la minoria Robert Call serà en un lloc testimonial de la candidatura.

Ciutadans Compromesos: David Baró, Raül Ferré; Olga Molné, Sergi Balielles, Jael Pozo, Natàlia Cusnir, Eva Sansa, Sergi Guiemonde, Josep Maria Garrallà, Francisca Guerrero, Cristina Romero, Josep Agell, Kevin Poulet, Cèlia Pieras

DA: Albert Esteve, Judit Villaró; Conxita Bach, Marc Jové, Regina Llorens, Ricardo de Deus, Antoni Sinfreu, Daniel Garcia, Sofia Cancelinha, Elio da Silva, Pati Molné, Robert Call, Jordi Serra, Robert Albós

ANDORRA LA VELLA

La mare de totes les batalles

El xafarranxo de combat continuarà els propers dies i es divisa una campanya dura. Bruta. El 13 de desembre hi haurà una nova oportunitat per comprovar si 2 2 continuen sent 4 o no. El trencament de Cd’I DA per donar peu a Cd’I Ld’A pot acabar passant més factura a la nova coalició que no pas a la resta de contendents al procés electoral. De la suma de dues formacions amb notable implantació a la parròquia segurament se n’espera més, molt més, que la llista liderada per Jordi Minguillón i Víctor Pintos finalment configurada. Davant hi tindrà una llista d’’starlets’ demòcrates o similars i una candidatura socialdemòcrata amb tota regla i conseqüències que espera que tingui un efecte encoratjador, per exemple, la irrupció de l’ensenyant Lídia Samarra o el fitxatge del sindicalista Christian Asensio. Minguillón defensarà la continuïtat i parlarà de renovació gràcies al pacte amb els liberals. Al capdavall, però, l’actual cònsol només col·loca un membre del seu actual equip. Un Jordi Cabanes que és més de la confiança de Rosa Ferrer que no pas de Minguillón.

La llista demòcrata impacta en un primer moment però representa una arma de doble tall. Conxita Marsol, Marc Pons, l’exministra Mònica Codina, la que hauria pogut ser ministra Esther Vilarrubla, l’actual consellera de Finances i membre de Cd’I Maika Nin, l’assessor del ministeri de Medi Ambient David Astrié, l’empresari i ‘alma mater’ del barri antic Miquel Canturri. Andreu Terreros, Carles Torralba, l’advocat Joan Monegal, l’empresari Miquel Armengol. Però dels homes i les dones que han estat picant pedra al comitè parroquial dia sí dia també pràcticament ni un de sol. I això ha encrespat els ànims. I molt. I pot ser que hi hagi certa fuga de suports. Tampoc no està gaire satisfet el grup parlamentari demòcrata. Amb la baixa de Marsol hi ha la incorporació de Justo Ruiz. Els consellers de DA segurament valoren la tàctica futbolística de l’entrenador de l’FC Andorra i la seva habilitat amb la pilota, però lamenten que aquesta legislatura que no van sobrats de d’habilitats en altres tipus de terrenys perdin una de les advocades del grup.

Ah, sí, també participa a la capital la nova marca d’SDP. Sentit Comú, ara per ara, sols té presència garantida a la capital. I ho fa amb la mateixa parella que el març va defensar el partit en la territorial de les generals. Massa indicadors de les limitacions de la formació malgrat el més que notable resultat de les generals i, ja se sap, com de vot arrossega a Andorra la Vella l’excap de Govern i actual president de la formació, Jaume Bartumeu.

Cd’I Ld’A: Jordi Minguillón, Víctor Pintos; Jordi Cerqueda, Jordi Cabanes, Joan Verdú, Ruth Vila, Claudia Cornella, Gerard Estrella, Rosa Soto, Sílvia Ferrer, Gemma Sansa, Yael Carames, Esteve Dolsa.

DA: Conxita Marsol, Marc Pons; Miquel Canturri, Mònica Codina, Maika Nin, Esther Vilarrubla, Josep Antoni Cortés, David Astrié, Alain Cabanes, Carles Areny, Andreu Terreros, Carles Torralba, Joan Monegal, Miquel Armengol. 

PS Independents: Maria Dolors Carmona, Lídia Samarra; Francesc Rechi, Sergi González, Cristian Asensio, Clara Vives, Evarist Vilaginés, Lluïsa Hurtado, Carles Blasi, Cristina Valen, Xavier Llovera, Manel Blasi, Nil Cartes, Joan Anton Rechi.

SDP: Delfí Roca, Àngel Dalmau; Laura Pérez Pantebre, Carles Perea, Lorena Meritxell Augusto, Jordi March, Miriam Nogueras, Marc Latorre, Laia Gonzalez, Maria Àngels Morillas, Óscar Pozon, Josep Doval, Joan Arajol, Jordi Pujol.

SANT JULIÀ DE LÒRIA

Joan Albert Farré… ‘contra’ un excònsol?

De l’hermetisme d’Unió Laurediana (UL), que va estar donant tombs i tombs a la configuració de la candidatura perquè hi havia alternatives que es van valorar sempre molt abans que la de l’advocat i exparlamentari Joan Albert Farré, actual president del consell d’administració de la Mútua Elèctrica, a les presses dels demòcrates per intentar lligar una proposta més o menys al seu gust encara que sigui sota la denominació d’una nova marca. La plataforma de confluència confluirà, pràcticament del tot, en tonalitats taronges. Hi haurà pinzellades d’altres colors. De fet, és una mena de pacte DA SDP amb la incorporació d'un històric d'Unió Laurediana com Joan Visa. Qui inicialment semblava cridat a encapçalar aquest projecte transversal, Bruno Bartolomé, va abandonar, precisament, per les “intransigències de DA” les que haurien fet que una part dels impulsors del projecte des de la independència o el centre-esquerre acabessin abandonant la iniciativa. Dilluns semblava just al revés. Era DA qui en sortia i deixava sols la resta, on sempre hi ha hagut o hi han volgut ser demòcrates com Joan Vidal o Joan Gómez. Hi haurà plataforma i hi hagut corredisses d’ultima hora (Ladislau Baró ha hagut de deixar el congrés extraordinari de DA a mig fer, per exemple). Les filigranes han permès confirmar la presència al capdavant de la llista de l’excònsol Pep Vila, que tindrà com a tiquet electoral Julià Call. El moviment que ha Sant Julià ha esquitxat i molt el PS. Dos militants, Rossend Areny i Bruno Bartolomé, anant en direccions oposades i tots dos avalats pel partit que, segurament també, tots dos deixaran en tres, dos, un… Mentrestant, UL guardava els ous a la ouera com si fossin d’or. Ni Roser Bastida ni Adrià Pintat, tampoc cap dels actuals cònsols. Finalment serà un Farré que potser en altres moments sí semblava poder ser l’escollit, però que aquest cop es perfilava més com a segon segons qui fos el primer. L’advocat encapçalaria una candidatura que s’agafa el repte de superar un moment complicat de la parròquia i de la formació associada als liberals amb una certa dosi d’il·lusió i mirant de mantenir l’equilibri entre la continuïtat tradicional i la renovació. L'acompanyarà en el segon lloc l'exconseller major Rossend Duró.

UL: Joan Albert Farré, Rossend Duró; Maria Servat, Pere Obiols, Anna Marfany, Oscar Julian, Lluís Betriu, Eva París, Carme Lamelas, Carles Pereira, Jordi Garcia, Conxita López, Josep Comella, Pere Mora.

Laurèdia en Comú: Pep Vila, Julià Call; Joan Visa, Joan Vidal, Pepe Roig, Joan Gómez, Meri Teruel, Pere Práxedes, Paqui Barbero, Josep Llúis Donsión, Francesc Navarro, Agustí Boldú, Jordi Lorente, Robert Capdevila.

ESCALDES-ENGORDANY

Un enfrontament inicialment aigualit

Les deficiències en el servei de subministrament d’aigua tindran repercussió en la majoria comunal demòcrata. Però això, en principi, no hauria d’enterbolir el domini de Trini Marín i Marc Calvet. Almenys sobre el paper. Perquè els socialdemòcrates, que repeteixen amb Cèlia Vendrell i Aleix Mañosas al capdavant, volen mirar d’escorre el motxo al màxim per veure si de l’aigua en poden fer xampany. Demòcrates i socialdemòcrates han estat aquests quatre anys al comú. No els han separat grans qüestions. En algun moment, l’avinguda Carlemany i la seva transformació en zona per a vianants. Però més en la forma que no pas en el fons. I ara, sí, en la qüestió de l’aigua. Però és clar que tothom coincideix en què no és normal que al 2015 quan cau un xàfec una mica notable -res d’inundacions i litres insalvables- s’hagi de tallar el subministrament. Enmig de tot plegat, qui més malparat en podia sortir seria Liberals d’Andorra (Ld’A). Però és ben clar que amb els tres independents que hi ha al capdavant (Marc Magallón, Higini Martínez-Illescas i Josep Mas) poc se li pot retreure a la qüestió. I més quan els dos principals càrrecs directius de la companyia Capesa, Eduard López Mirmi i Josep Pubill, que aspiraven a alguna plaça d’honor capdavanter de la llista, n’han quedat exclosos. Se’ls va advertir, assegura el comitè parroquial, que l’afer de l’aigua els deixava molls com a gats. Però un i altre haurien cregut en les seves fermes possibilitats d’estar en llocs destacats de la llista fins que van veure que no hi tindrien lloc. Resultat? Dimissió.

DA: Trini Marín, Marc Calvet; Josep Tudel, Núria Gómez, Sandra Tomàs, Salomó Benchluch, Esteve Vidal, Laura Lavado, Didier Aleix, Jordi Vilanova, Cristina Ros, Miquel Garcia, Odile Baldonedo i Joan Arderiu.

PS Independents: Cèlia Vendrell, Aleix Mañosas; Valentí Closa, Naeco Yamamoto, Toni Fernández, Pere Bellido, Eva Dubos, Meritxell Ros, Mathieu Borrego, Josep Minguella, Guadalupe Segura, Jordi Font, Sussana Vela, Tomàs Riart.


SDP: David Pérez, Corina Pacino; Joan Carles Iscla, Adoració Garcia, Alba Alvarez, Jordi Bazan, Maria del Carmen Royo, Beatriz Muñoz, Victoria Brotón, Ivan Donsion, Najim Aouraghe, Robert Font, Gonzalo Donsion, Dolors Bellera.

Ld’A Verds: Marc Magallón, Higini Martínez-Illescas; Josep Mas, Anna Ros, Brigit Garcia, Eloi Garcia, Joan Torra, Jordi Rubia, Carles Sasplugas, Montserrat Corominas, Alfons Clavera, Josep Baliellas, Carles Acosta i Luigi San Nicolás.

 

 

Comentaris

Trending