Detingut un masover d’Auvinyà per explotar un compatriota durant dotze anys

Un accident laboral a mitjan novembre, que ha obligat a estar ingressat el ferit i alhora explotat durant més de dos mesos a l’hospital, posa al descobert un “cas denigrant”

Entre altres coses, als terrenys d'Aixirivall on estava explotada la víctima s'hi fa tabac.
Entre altres coses, als terrenys d'Aixirivall on estava explotada la víctima s'hi fa tabac.
Un suposat accident laboral ocorregut a mitjan novembre en uns camps d’Auvinyà han posat al descobert un cas flagrant d’explotació laboral. Fins al punt que després del treball fet pels inspectors laborals, la policia va acabar detenint dimecres al migdia el suposat explotador. Es tracta d’un resident portuguès laboralment autònom i que fa de masover que suposadament durant uns dotze anys ha mantingut un compatriota treballant les terres en condicions ínfimes i en una situació totalment il·legal. El presumpte explotat treballava de sol a sol, no tenia dret a cap mena de vacances i mal vivia dies a les mateixes instal·lacions agrícoles i els altres dies en un habitatge de Sant Julià.

El masover, que hauria quedat en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial i se li hauria retirat el passaport perquè no pugui marxar d’Andorra, veuria totalment normal la situació del seu compatriota. Aquest home, arran d’una caiguda que va patir als terrenys que cultivava, hauria estat uns dos mesos i mig ingressat a l’hospital amb importants lesions, que inicialment el van obligar a estar a l’UCI. Va ser aquest fet el que va posar en marxa la investigació laboral que ha acabat amb l’obertura penal que, segons diverses fonts consultades, encara hauria de permetre aclarir moltes coses, atès que malgrat que s’instrueix com un cas de delicte contra els treballadors pot arribar a tenir unes connotacions i unes conseqüències suposadament més greus.

A l'arrestat, processat i en llibertat, se li ha retirat el passaport perquè no pugui abandonar el país mentre es continua investigant; la víctima està pendent d'una intervenció quirúrgica

El presumpte explotat, amb unes capacitats intel·lectuals limitades -tot sia dit amb el degut respecte- i una formació acadèmica pràcticament nul·la, hauria estat objecte d’unes condicions de treball manifestament abusives, amb una situació degradant, sense cap mesura de seguretat almenys adient a allò que feia i, a més a més, en situació administrativa totalment irregular al país, almenys en l’actualitat. Fins al punt que un dels problemes que hi havia a l’hospital en ser tractat de les greus lesions que patia per la caiguda per un talús és que no tenia cap mena de cobertura sanitària.

Aquesta circumstància hauria comportat certa tensió i hauria estat un altre element més que va fer créixer el dossier del departament de treball abans de ser passat a les autoritats judicials perquè actuessin en conseqüència. De fet, totes les despeses mèdiques originades per l’accident laboral patit per l’home, que com el detingut també és de nacionalitat portuguesa i són de mitjana edat, seran reclamades al masover processat. Encara hi ha pendent, segons les fonts, que es pugui fer una intervenció quirúrgica a l’accidentat, una circumstància que s’està gestionant amb la CASS perquè d’entrada se’n faci càrrec.

Hores d’ara, l’home explotat, que tindria família al país amb la qual no manté relació, estaria vivint en una pensió coberta pels serveis socials i en espera del tractament mèdic quirúrgic pendent per resoldre les lesions sofertes el novembre. El cas seria, segons les fonts, del tot “denigrant” i no es descarta que abans de treballar pel masover processat que l’ha tingut una dotzena d’anys en les condicions lamentables descrites, la víctima de tot plegat ja hagués estat empleat per altres persones amb anterioritat i en condicions similars.

Comentaris (11)

Trending