Descartada l’extradició del pres que no va tornar després d’anar al metge

Andorra no ha fet els passos necessaris per reclamar el reclús atès que hi havia nul·les possibilitats que Espanya el lliurés en ser nacional d’aquell país i patir una malaltia greu

Un furgó policial esperant un pres just davant de la seu de la Justícia.
Un furgó policial esperant un pres just davant de la seu de la Justícia.
Malgrat l’ordre internacional de recerca i captura, amb petició d’extradició, que l’Estat andorrà va formalitzar al seu dia, al final el Principat no ha fet els passos necessaris per reclamar el retorn a Andorra del pres que no va retornar, el mes d’octubre, arran d’un permís judicial per acudir a la realització d’una prova mèdica. L’home, processat per tràfic de droga, va marxar a l’Estat espanyol i ja no va tornar després d’acudir a la prova mèdica.

Les autoritats andorranes van dictar l’ordre de recerca davant el rebombori causat pel no retorn del reclús. Un mes després de la seva absència, més o menys, l’home, resident a la comunitat valenciana -encara que també feia estades al Principat, on tenia negocis més enllà suposadament del de la droga- va ser controlat per la policia espanyola en virtut de l’ordre andorrana. Andorra tenia un marge de temps per reclamar formalment l’extradició. Ni es va fer ni es farà, segons les fonts consultades.

El fet que l’home sigui de nacionalitat espanyola i que pateixi una greu malaltia el tractament de la qual no el pot garantir el Principat donaria pràcticament nul·les opcions al fet que Espanya accedís a la petició de les autoritats andorranes. Per aquest motiu es va preferir que, en tot cas, i després d’haver estat uns quants mesos en presó provisional, siguin les autoritats judicials espanyoles les que el jutgin pels delictes comesos al Principat.

El detingut, que ja havia estat traslladat prèviament a França per realitzar-se proves mèdiques en el marc de la malaltia que patia, era el principal implicat en la que es va anomenar ‘Operació Nord’ o el ‘supermercat de la droga’, que va permetre comissar més de 200 grams de cocaïna i manté, encara ara, dues persones més -un company del fugit, per dir-ho així, i un jove andorrà que els va fer de camell almenys el dia de les detencions- empresonades provisionalment a la Comella.

Etiquetes

Agents de la policia andorrana en un control a la duana en una imatge d'arxiu.

Relacionat

La policia activa la recerca del pres que no ha tornat a la Comella després d’un permís judicial

Comentaris (1)

Trending