Demòcrates considera que el resultat electoral “dóna tranquil·litat i oxigen al Govern de coalició”

El secretari general de la formació, Jaume Serra, expressa gràficament la valoració: “De la satisfacció a l’eufòria hi ha deu vots de diferència”

-
-
Demòcrates, “sols o en coalició”, està exultant després de les eleccions comunals d’aquest 15-D. “DA ha guanyat”, ha assegurat el secretari general de la formació, Jaume Serra, que ha afirmat que “de la satisfacció a l’eufòria hi ha deu vots de diferència”, en relació amb la derrota a Escaldes per un petit marge. En tot cas, i més enllà de mantenir que no i ha cap dubte, segons els seus dirigents, que la formació taronja és la vencedora dels comicis i la principal força del país, el president del partit i màxim responsable de l’executiu, Xavier Espot, manté que els resultats electorals “donen tranquil·litat i oxigen al Govern de coalició”.

Espot, Serra i la secretària d’organització demòcrata, Rosalina Areny, han comparegut aquesta tarda de dilluns per valorar els resultats del 15-D. “Àmplia satisfacció”, ha remarcat el president del partit, que ha tingut “paraules molt especials” per al candidat d’Escaldes Miquel Aleix i ha evitat entrar en cap mena de polèmica o pugna ni amb Toni Martí ni amb Conxita Marsol. Això sí, ha reiterat que “ara tenim via ample i tranquil·litat per poder implementar durant tres anys i mig” el programa pactat amb Liberals i Ciutadans Compromesos. Espot tampoc no ha volgut fer “prediccions de futur” i així ha evitat pronunciar-se sobre una hipotètica futura confluència en una sola formació de les formacions que han concorregut coalitzades en diverses parròquies en aquestes comunals.

Espot -“sóc la persona més satisfeta del món”-, ha arribat a dir, Serra i Areny, cadascú a la seva manera, han mostrat l’alegria pels resultats obtinguts, han agraït l’esforç i participació de totes les persones que han concorregut als comicis, han felicitat els electes “de qualsevol de les formacions” i, també, han tret ferro a la derrota d’Escaldes. El president de la formació ha afirmat que els resultats de fa quatre anys al conjunt dels comuns no eren normals i ha mirat de no entrar a valorar si hi ha hagut decisions errònies del comitè escaldenc o no. “No ha estat mai Xavier Espot o Toni Martí”, ha afirmat el mandatari taronja tot afirmant que pensés el que pensés, “com a demòcrata” va acatar la decisió de la majoria del comitè i ha treballat com el que més perquè Miquel Aleix assolís el triomf. “S’ha fet un resultat excel·lent”, però que ha quedat a deu vots del triomf.

Abstenció i nacionalitat

Els tres dirigents de Demòcrates sí que han mostrat la seva preocupació per l’alt índex d’abstenció que hi ha hagut, tot i recordar també Espot que el repunt de participació per les generals de l’abril era també un fet excepcional. No obstant, tant Serra com Espot i Areny s’han mostrat oberts a buscar solucions sense, però, arribar a un diagnòstic clar del motiu que hauria fet recular la concurrència a les urnes. El president del partit i cap de Govern, però, ha tancat la porta a obrir el vot als residents no nacionals i a entomar la possibilitat de permetre la doble nacionalitat perquè més residents de llarga durada es facin andorrans.

Jaume Serra, quant a l’abstenció, ha admès que “s’han de plantejar solucions immediates” i ha posat èmfasi en una millora del sistema de vot per correu -“120 o 125 vots són molt poca cosa”- i d’accés a les persones amb discapacitats. En aquest sentit, tant el secretari general demòcrata com el president del partit han recordat que hi ha una proposició de llei de modificació de la llei electoral que s’aprofitarà per, via esmena, introduir elements que puguin contribuir a solucionar les dues qüestions esmentades. Però res de vot als residents, que demandaria un canvis de més calat.

Per si algú tenia algun dubte, i en relació a un hipotètica doble nacionalitat, Espot ha recordat que a DA “defensem el manteniment de la nacionalitat andorrana exclusiva” i ha recordat que cal anar en compte a no pretendre implementar mesures “volent aportar més equitat i després crear més desigualtats”, en relació amb el fet que hi ha persones de nacionalitat andorrana que només podrien tenir una sola nacionalitat perquè no es podrien acollir a cap altre. El cap de Govern ha deixat entreveure que si que hi pot haver clarament sobre la taula la possibilitat de reduir els anys necessaris per poder accedir al passaport del Principat.

Comentaris (3)

Trending