Demanen 30 anys de presó a un empresari d’Almeria que desviava diners a Andorra per no haver d’afrontar deutes

L’hoteler d’origen català Miguel Rifà va començar a ser investigat des del 2012 després que les societats vinculades al seu grup empresarial acumulés un endeutament de 130 milions d’euros

-
-
La fiscalia demana pràcticament trenta anys de presó per un empresari hoteler d’origen català però establert a la província d’Almeria des de fa mig segle. Les societats vinculades al grup empresarial de Miguel Rifà acumulaven el 2011 més de 130 milions d’euros. Vista aquella xifra, l’any següent se’l va començar a investigar tant des de l’Agència Tributària com per part de la guàrdia civil. I es va descobrir com presumptament desviava diners en jurisdiccions de fiscalitat baixa o directament paradisos fiscals com Andorra per no haver d’afrontar els deutes que tenia.

Se l’acusa no només de defraudació a Hisenda i, per tant, delicte fiscal, que no seria a l’època un delicte al Principat, sinó també d’aixecament de béns i d’insolvència punible. L’home, a través de testaferros, que tot sovint eren alguns dels seus propis treballadors, va teixir presumptament un entramat de societats a les quals transferia béns o diners. Hisenda i guàrdia civil van analitzar tot d’operacions realitzades entre el 2008 i el 2011. Al Principat s’han detectat com a mínim dos comptes, a Crèdit Andorrà, per on haurien passat fons que Rifà suposadament ‘amagaria’ de la hisenda espanyola. Els comptes estaven oberts a nom de les societats Citymar Vacaciones i Hotel Salinas Mar.

Segons consta en la documentació judicial a la qual ha tingut accés ‘La Voz de Almería’, "per poder obrir comptes a Andorra a nom de les seves societats, Miguel Rifà Soler orquestra a través dels seus empleats, que actuen com a testaferros, que li donin poders sobre les seves societats, per tal de poder operar en aquest paradís fiscal", citen els agents de l’institut armat espanyol en al·lusió específica a Andorra. Els investigadors van detectar una transferència d'1,1 milions a favor d'una societat andorrana des de l’espanyola Predios del Sureste. 

"Predios del Sureste manté un deute amb la Hisenda pública per un import de 33.632.879 euros i, en lloc de complir les seves obligacions tributàries a Espanya, transfereix a Andorra 1.100.000 euros en l'exercici 2010”, s’esmenta al sumari del cas que afecta l’empresari establert a Roquetas de Mar i que explotava diversos hotels singulars d’Almeria com el Gran Hotel. L’advocacia de l’Estat espanyol sol·licita fins a 34 anys de presó. Rifà no és l’únic acusat. També hi ha mitja dotzena de persones més i diferents societats.

Comentaris

Trending